Prosta sałatka z młodych ziemniaków i łososia z dodatkiem zielonych warzyw: groszku, bobu i fasolki, polana sosem z jogurtu i sera – koziego lub fety.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 8 małych ziemniaków
- 1 szklanka bobu
- Garść groszku cukrowego
- Garść fasolki szparagowej
- Skórka otarta z cytryny
- Siekany koperek
Sos
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki kremowego serka koziego lub fety
- 1 mały starty ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj fasolkę, groszek, bób i ziemniaki. Fasolkę pokrój w mniejsze kawałki, ziemniaki, obierz (na tyle na ile to jest możliwe). Włóż do dużego garnka, zalej wodą, wstaw na kuchenkę. Zagotuj. Po 5 minutach dodaj fasolkę. Po kolejnych 5 minutach dodaj bób i groszek. Gotuj jeszcze 5 minut. Odcedź. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Wlej do miseczki jogurt, dodaj ser kozi, czosnek, wymieszaj całość na gładki sos. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 3
Rozłóż na talerzach ziemniaki i fasolki, polej sosem. Dodaj kawałki łososia. Posyp całość skórką z cytryny i siekanym koperkiem.
Smacznego!