Nieskomplikowana, a złożona w smaku sałatka z melona, koziego sera i malin. Całość polana równie prostym dresingiem.
Czas: 10 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Melon i prosciutto to jeden z oczywistych duetów kulinarnych, połączenie słodyczy, soczystości, świeżości, ze słonością, suchego, suszonego mięsa. Sałatka z melona i suszonej szynki jest daniem, przekąską prostą do zrobienia i bardzo smaczną.
W słodkościach doskonale czuje się też kozi ser, chyba najbardziej wytrawny ze wszystkich serów, zawierający w sobie niepokojący i tajemniczy smak, który jednych drażni, a innych zachwyca. Towarzystwo słodkich składników przełamuje wrodzoną koziemu serowi nieoczywistość smakową.
To samo dzieje się za sprawą panierki z orzechów pistacjowych. Nie wiemy jak Wy, ale naszym zdaniem to jeden z najpiękniejszych i najbardziej smakowitych orzechów. Mają piękny zielonkawy, seledynowy kolor i charakterystyczny smak. Szkoda tylko, że sprzedawane są zazwyczaj w łupinkach, bo wyłuskiwanie ich to proces żmudny i irytujący.
Serek panierowany w pistacjach może sam w sobie stanowić pyszną przekąskę. My wrzuciliśmy je do sałatki z melonem i szynką. Wytrawno słodkie smaki podkreśla dodatek pomidorków truskawkowych i malin. Kontrapunkt dla miękkich składników stanowią pestki dyni i pokruszone pistacje. Tło dla całości tworzy roszponka. W tej roli równie dobrze sprawdzi się zwykła sałata, albo liście bazylii.
Sałatkę w melona można przygotować z wyprzedzeniem, zabezpieczyć np. folią spożywczą i wstawić na kilka godzin, a przed podaniem polać dresingiem. Tak samo postępujemy, gdy sałatkę z melona chcemy zabrać do pracy.
Składniki:
- Mały dojrzały melon
- 8 plastrów koziego sera kremowego (50 g)
- Kilka plastrów prosciutto
- Garść roszponki
- Garść pomidorków koktajlowych
- Garść nasion dyni
- Garść pistacji
Dresing
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Pistacje drobno posiekaj, albo rozetrzyj w moździerzu. Z plastrów sera uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz kulki w rozdrobnionych pistacjach. Powinno zostać trochę utartych pistacji. Zachowaj je do posypania sałatki.
Krok 2
Pokrój melona na cząstki, odkrój skórę, zawijaj każdy kawałek w szynkę parmeńską.
Krok 3
Umyj maliny i roszponkę i osącz z wody. Umyj pomidorki, przekrój na połowy.
Krok 4
Przygotuj dresing. Wlej do szczelnie zamykanego słoiczka 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczkę miodu, dwie łyżeczki soku z cytryny, wsyp pół łyżeczki soli, zakręć i energicznie potrząśnij aż składniki połączą się, a sól rozpuści w płynie. Odkręć i wlej do słoika sześć łyżek oliwy lub oleju rzepakowego. Zakręć i potrząsaj aż do uzyskania gładkiej emulsji.
Krok 5
Wyłóż do misy roszponkę, maliny i pomidorki. Wyłóż na nich melona w prosciutto, kulki koziego sera. Posyp całość pestkami dyni i utartymi pistacjami. Polej sałatkę dresingiem. Podawaj.
Smacznego!