Nieskomplikowana, a złożona w smaku sałatka z melona, koziego sera i malin. Całość polana równie prostym dresingiem.

Czas: 10  minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Melon i prosciutto to jeden z oczywistych duetów kulinarnych, połączenie słodyczy, soczystości, świeżości, ze słonością, suchego, suszonego mięsa. Sałatka z melona i suszonej szynki jest daniem, przekąską prostą do zrobienia i bardzo smaczną.

W słodkościach doskonale czuje się też kozi ser, chyba najbardziej wytrawny ze wszystkich serów, zawierający w sobie niepokojący i tajemniczy smak, który jednych drażni, a innych zachwyca. Towarzystwo słodkich składników przełamuje wrodzoną koziemu serowi nieoczywistość smakową.

To samo dzieje się za sprawą panierki z orzechów pistacjowych. Nie wiemy jak Wy, ale naszym zdaniem to jeden z najpiękniejszych i najbardziej smakowitych orzechów. Mają piękny zielonkawy, seledynowy kolor i charakterystyczny smak. Szkoda tylko, że sprzedawane są zazwyczaj w łupinkach, bo wyłuskiwanie ich to proces żmudny i irytujący.

Serek panierowany w pistacjach może sam w sobie stanowić pyszną przekąskę. My wrzuciliśmy je do sałatki z melonem i szynką. Wytrawno słodkie smaki podkreśla dodatek pomidorków truskawkowych i malin. Kontrapunkt dla miękkich składników stanowią pestki dyni i pokruszone pistacje. Tło dla całości tworzy roszponka. W tej roli równie dobrze sprawdzi się zwykła sałata, albo liście bazylii.

Sałatkę w melona można przygotować z wyprzedzeniem, zabezpieczyć np. folią spożywczą i wstawić na kilka godzin, a przed podaniem polać dresingiem. Tak samo postępujemy, gdy sałatkę z melona chcemy zabrać do pracy.

Składniki:

  • Mały dojrzały melon
  • 8 plastrów koziego sera kremowego (50 g)
  • Kilka plastrów prosciutto
  • Garść roszponki
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Garść nasion dyni
  • Garść pistacji

Dresing

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Krok 1

Pistacje drobno posiekaj, albo rozetrzyj w moździerzu. Z plastrów sera uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz kulki w rozdrobnionych pistacjach. Powinno zostać trochę utartych pistacji. Zachowaj je do posypania sałatki.

Krok 2

Pokrój melona na cząstki, odkrój skórę, zawijaj każdy kawałek w szynkę parmeńską.

Krok 3

Umyj maliny i roszponkę i osącz z wody. Umyj pomidorki, przekrój na połowy.

Krok 4

Przygotuj dresing. Wlej do szczelnie zamykanego słoiczka 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczkę miodu, dwie łyżeczki soku z cytryny, wsyp pół łyżeczki soli, zakręć i energicznie potrząśnij aż składniki połączą się, a sól rozpuści w płynie. Odkręć i wlej do słoika sześć łyżek oliwy lub oleju rzepakowego. Zakręć i potrząsaj aż do uzyskania gładkiej emulsji.

Krok 5

Wyłóż do misy roszponkę, maliny i pomidorki. Wyłóż na nich melona w prosciutto, kulki koziego sera. Posyp całość pestkami dyni i utartymi pistacjami. Polej sałatkę dresingiem. Podawaj.

Smacznego!