Cytrusowy słodko-kwaśny dressing nadaje sałatce świeżości i bardzo ładnie łączy się ze słodkimi ziemniakami oraz dobrze kontruje nieco gorzkawy jarmuż.
Przygotowanie: 1 h na zamarynowanie kurczaka
Czas gotowania: 10-15 minut jeśli masz już upieczone udka z kurczaka. 50 minut – jeśli dopiero będziesz je piec
Poziom trudności: średni
Szacowana cena dla 2 osób: ok. 15-16 zł
To bardzo prosta, sycąca, zdrowa i smaczna sałatka (naprawdę taka jest!), doskonała na lunch do pracy. Słodki, kremowy batat w połączeniu z gorzkawym, przypieczonym jarmużem, przetykanym cieciorką al dente, a w tle kawałki cytrusowego kurczaka, wszystko podlane aromatycznym pomarańczowo-cytrynowym dresingiem. Musicie tego spróbować!
Plusem tej sałatki jest też to, że równie dobrze smakuje na zimno jak i podgrzana. Nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu, albo dzień, dwa później, gdyż doskonale smakuje gdy wszystkie smaki przegryzą się.
Składniki:
- 2 upieczone udka kurczaka
- 2 upieczone bataty
- 1 puszka cieciorki
- 4 garści jarmużu
Dresing
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub mandarynki
- 2 łyżki soku z cytryny
- Łyżeczka sosu sojowego
- Łyżeczka miodu
- Ćwierć ząbka czosnku
- 4 łyżki oliwy
Zalewa do kurczaka
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj i wyparz pomarańczę, wyciśnij sok do miski i wrzuć również wyciśniętą skórkę. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.
Krok 2
Umyj i osusz kurczaka. Włóż go do marynaty i przykryj folią spożywczą. Tak przygotowany kurczak powinien spędzić w lodówce najlepiej noc lub chociaż godzinę.
Zobacz jak upiec kurczaka z warzywami i wykorzystać go w tygodniowym menu.
Krok 3
Ustaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Przełóż kurczaka do żaroodpornego naczynia skórką do góry i piecz około 45 minut. Po 20 minutach odwróć udka na drugą stronę i piecz przez kolejne 20 minut. Potem odwrócić ponownie i podpiekaj aż skórka ładnie się przyrumieni.
Krok 4
Umyj bataty, osusz, pokrój na połówki i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz je razem z kurczakiem przez około 30 minut, jeśli są średniej wielkości. Jeśli większe – 40 minut. Gdy widelec lub nóż gładko wchodzi w bulwę, możesz wyciągać bataty z pieca.
Krok 5
Posiekaj czosnek i rozetrzyj go końcówką noża na desce do krojenia, wrzuć do małego słoiczka. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny, sos sojowy i miód. Zakręć wieczko i energicznie potrząsaj słoiczkiem, aż składniki połączą się w jednorodną emulsję. Dodaj oliwę i znów wymieszaj.
Krok 6
Teraz baza sałatki. Płuczemy około sześciu liści jarmużu, rwiemy je na kawałki i albo pieczemy przez 5-8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, albo wrzucamy na suchą gorącą patelnię i podpiekamy kilka minut aż zacznie się lekko przypalać. Pod koniec posypujemy łyżką suszonego czosnku.
Krok 7
Wyciągnij upieczonego kurczaka i zaczekaj, aż trochę ostygnie. Wyjmij kości z udek (to operacja prosta do przeprowadzenia: natnij udko wzdłuż kości, od której oddzielasz mięso). Kurczak powinien być na tyle dobrze wypieczony, żeby mięso łatwo odchodziło. Pokrój mięso na zgrabne kąski, raczej mniejsze niż większe.
Obierz bataty ze skórki i pokrój na ładne sześciany.
Otwórz puszkę cieciorki i wsyp do głębokiej misy. Dodaj kurczaka, bataty i jarmuż. Polej dresingiem i wymieszaj. Następnego dnia sałatka smakuje doskonale. Dwa dni później nawet lepiej. Smacznego!