Sałatka z cieciorki i brukselki – pewnie można by nią straszyć niegrzeczne dzieci. Ale każdy prawdziwy smakosz będzie w niebo wzięty, kiedy spróbuje tej pysznej wegetariańskiej sałatki z upieczoną na chrupko cieciorką, lekko skarmelizowaną brukselką i kaszą bulgur.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2 bardzo duże
Sałatka z cieciorki i brukselki – czyli ulepszona wersja grochu z kapustą
Pieczona dobrze doprawiona cieciorka to jeden z naszych kulinarnych hitów. Świetnie sprawdza się solo, jako przekąska, ale doskonale czuje się też w towarzystwie. W tym daniu za kompankę ma brukselkę – razem tworzą bardzo sycące danie, które równocześnie jest lekkie i zdrowe.
Sałatka stanowi wariację na temat popularnego w krajach wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-).
Składniki:
- 2 puszki cieciorki
- 40 g brukselki
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- Mała szalotka
- 2 duże garście szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Przyprawy:
Do cieciorki:
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Do brukselki:
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przepłucz i osusz cieciorkę. Umyj i osusz brukselkę. Większe główki przekrój na połowy. Przygotowane warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Nie mieszaj warzyw ze sobą, bo będziesz je osobno przyprawiać: cieciorkę utartą w moździerzu kolendrą, słodką papryką, kuminem, czosnkiem, pieprzem kajeńskim i solą; brukselkę – utartym w moździerzu rozmarynem, kminkiem i majerankiem. Po przyprawieniu polej warzywa olejem, wymieszaj i wstaw piekarnika na 20 minut. Jeszcze raz zamieszaj w połowie pieczenia (czyli po 10 minutach).
Krok 2
Rozgrzej łyżkę oleju w rondelku. Posiekaj drobno szalotkę, wysyp na olej i smaż 3 minuty. Przepłucz kaszę bulgur pod zimną wodą. Wsyp do rondla, zamieszaj i smaż minutę. Następnie zalej szklanką gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 12 minut.
Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj umyty, odciśnięty z wody szpinak. Zamieszaj. Posyp czosnkiem, posól. Smaż, aż szpinak lekko zwiędnie, około minuty. Zdejmij szpinak z patelni.
Krok 4
Wyciągnij warzywa z piekarnika, przełóż do głebokiej misy i wymieszaj ze szpinakiem.
Podawaj z kaszą bulgur.
Smacznego!