Sałatka grecka – najprostsza z sałatek. Tu w wersji błyskawicznej, bo ugotowanie makaronu warzywnego zajmuje 5 minut.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2 solidne
Sałatka grecka to żelazny punkt niemal każdej restauracji, towarzyszka mnóstwa imprez i koło ratunkowe, kiedy trzeba coś szybko zrobić do jedzenia, a w lodówce jest tylko feta. Nasza sałatka grecka też właśnie taka jest: ekspresowa, niekłopotliwa – i zdrowa. Podstawę stanowi makaron warzywny, u nas z cieciorki, ale możesz użyć makaronu z groszku.. Sałatka grecka super smakuje z makaronem soba, czyli makaronem gryczanym.
Sałatka grecka to samograj: jedyne co trzeba zrobić to pokroić i wymieszać składniki. Jeden jest tylko haczyk – dresing. Nie zapomnij dodać do sosu suszonego oregano, bo bez niego danie utraci duszę i tożsamość!
Przepis inspirowany Delish.com
Spróbuj naszych przepisów na makarony warzywne – tu znajdziesz 5 niecodziennych dań
Składniki:
- 250 g warzywnego makaronu, np. z soczewicy
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- Garść oliwek
- 100 g fety
- Kilka łyżek natki pietruszki lub bazylii
Dresing
- 2 łyżki octu winnego
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj makaron, odcedź, przelej zimną wodą.
Krok 2
Umyj warzywa. Z papryki wykrój gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kostkę. W dużą kostkę pokrój fetę (lub porwij na kawałki), a cebulę w drobną kosteczkę. Ogórka pokrój w plastry, tak samo oliwki. Przełóż warzywa do misy. Dodaj do nich makaron.
Krok 3
Przygotuj dresing: wlej do małego, wysokiego słoiczka 2 łyżki octy winnego, sok z połowy cytryny, 4 łyżki oliwy, dodaj łyżeczkę oregano i szczyptę soli. Zakręć i bardzo energicznie potrząsaj, aż do uzyskania gładkiej emulsji.
Krok 4
Polej dresingiem sałatę, wymieszaj. Posyp zieleniną. Podawaj.
Smacznego!