Najprostszy przepis dla miłośników warzyw. Ratatouille z piekarnika, do przygotowania w dwóch krokach. Danie z rozgrzewającą porcją witamin na zimowe chłody. Idealne do mrożenia.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwy

Nie jesteśmy weganami, ale od czasu do czasu lubimy zjeść coś zupełnie niemięsnego i z przyjemnością obserwujemy kilka wegańskich blogów, szukając na nich inspiracji. Przepis na ratatouille z piekarnika, który chcemy Wam dziś zaproponować, jest bardzo prosty do zrobienia i nie wymaga czasu ani zachodu. Nam spodobał się dlatego, że wpisuje się w nasz styl gotowania, oparty przede wszystkim na wykorzystywaniu piekarnika. W archiwum Niedzielnego Kucharza znajdziecie już przepis na pieczony ratattouille. Tym razem proponujemy Wam jednak mocno podkręconą wersję, na chrupko: z aromatycznym koprem włoskim i cieciorką upieczonymi al dente. Pomysł zaczerpnęliśmy od Marka Bittmana, dziennikarza kulinarnego i autora wielu kucharskich książek.

Danie idealne do mrożenia

To danie można bez problemu odgrzewać – dlatego świetnie nadaje się na lunch do pracy. Możecie je też zamrozić i wyjąć z zamrażalnika wtedy gdy będziecie potrzebowali czegoś na szybko. Aby rozmrozić warzywa należy dzień wcześniej przełożyć je do lodówki. Potem możecie je odgrzewać np. w rondelku. Poradnik jak mrozić jedzenie znajdziecie tutaj.

Składniki:

Z podanej ilości składników powstaną cztery solidne porcje. Danie idealne do mrożenia. 

  • Bakłażan średniej wielkości
  • Cukinia średniej wielkości
  • Mała czerwona papryka
  • Mała żółta papryka
  • Mała zielona papryka
  • Główka średniej wielkości kopru włoskiego
  • Mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Kilogram świeżych pomidorów lub puszka całych pomidorów
  • 2 puszki cieciorki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Siekana zielenina: pietruszka lub tymianek, bazylia lub suszone zioła

ratatouille z piekarnika w dwóch krokach

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj i pokrój warzywa w dość duże kawałki – oprócz cebuli i czosnku – posiekaj je dość drobno. Pomidory pokrój w kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Ułóż warzywa na blaszce do pieczenia, skrop dobrze oliwą, popierz i posól.

Krok 2

Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25-30 minut, aż się upieką, ale nie do miękkości (chodzi o to by były lekko twarde). Pod koniec pieczenia dodaj cieciorkę z puszki i posiekane zioła. Wymieszaj. Piecz jeszcze przez kilka minut. Podawaj na ciepło, np. z dobrym pieczywem. Smacznego!

ratatouille z piekarnika w dwóch krokach