Super prosty i super zdrowy przepis na kaszę orkiszową. Dodatkiem jest brukselka pieczona z parmezanem.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 300 g brukselek
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 szklanki kaszy orkiszowej
- 1 łyżka oliwy lub masła
- Kilka łyżek siekanej pietruszki lub rukoli
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj warzywa. Marchewki obierz, z brukselek zdejm uszkodzone lub zwiędłe listki. Marchewki pokrój w plasterki, większe brukselki przekrój na połowy. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Polej je 2 łyżkami oleju i 3 łyżkami sosu sojowego. Wymieszaj. Posyp łyżeczka majeranku i tymianku oraz tartym parmezanem. Wymieszaj. Wystaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 25 minut.
Krok 2
Zalej kaszę orkiszową szklanką wody. Wstaw na kuchenkę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj 18 minut. Odkryj, spulchnij widelcem, posól, dodaj łyżkę oliwy i posiekaną natkę. Wymieszaj.
Podawaj osobno kaszę i pieczone warzywa lub wymieszane razem.
Smacznego!