Super prosty i super zdrowy przepis na kaszę orkiszową. Dodatkiem jest brukselka pieczona z parmezanem.

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 300 g brukselek
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 szklanki kaszy orkiszowej
  • 1 łyżka oliwy lub masła 
  • Kilka łyżek siekanej pietruszki lub rukoli
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj warzywa. Marchewki obierz, z brukselek zdejm uszkodzone lub zwiędłe listki. Marchewki pokrój w plasterki, większe brukselki przekrój na połowy. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Polej je 2 łyżkami oleju i 3 łyżkami sosu sojowego. Wymieszaj. Posyp łyżeczka majeranku i tymianku oraz  tartym parmezanem. Wymieszaj. Wystaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 25 minut.

Krok 2

Zalej kaszę orkiszową szklanką wody. Wstaw na kuchenkę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj 18 minut. Odkryj, spulchnij widelcem, posól, dodaj łyżkę oliwy i posiekaną natkę. Wymieszaj.

Podawaj osobno kaszę i pieczone warzywa lub wymieszane razem.

Smacznego!