Makaron gotowy w 15 minut. Danie bardzo proste i bardzo smaczne. Można podawać od razu, można spakować i zabrać do pracy. Świetnie sprawdzi się jako lancz, albo szybka kolacja.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 600 g krewetek mrożonych
- 1/2 opakowania makaronu tagliatelle
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka soku z cytryny
- Kilka łyżek siekanej pietruszki
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj sporą ilość dobrze osolonej wody. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli planujesz zabrać makaron do pracy, albo odgrzać go później, gotuj go 10 minut, żeby był mocno al dente. W przeciwnym wypadku, podczas podgrzewania w mikrofali zrobi się zbyt miękki.
Krok 2
W międzyczasie rozgrzej mocno patelnię, wsyp na nią pomidorki koktajlowe, przykryj i praż kilka minut, aż pomidorki przypieką się i zaczną pękać. Przełóż je do osobnego naczynia. Ostudź nieco patelnię, wylej na nią 2 łyżki oliwy, dodaj 2 łyżki masła, wsyp posiekane 3 ząbki czosnku, smaż 1-2 minuty, dodaj krewetki (rozmrożone i osuszone), smaż kolejne 2 minuty na dość mocnym ogniu. Przypraw łyżeczką oregano, posól i popierz. Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj po kawałku 2 łyżki masła, mieszając żeby ładnie rozpuściło się w sosie. Wlej łyżkę soku z cytryny i zamieszaj.
Krok 3
Dodaj kilka łyżek wody spod makaronu do sosu z krewetkami, wymieszaj. Odcedź makaron. Przełóż do garnka z makaronem krewetki z sosem, dodaj pomidorki, posiekaną natkę pietruszki, parmezan. Wymieszaj.
Smacznego!