Jeśli nie masz czasu, pomysłu i pieniędzy – to masz wszystko czego potrzeba, żeby zrobić to pyszne danie w chińskim stylu. Mega szybki makaron z imbirowo-szczypiorkowym sosem.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Maron szybki, tani i dobry

szybki makaron chiński

W dalekowschodniej kuchni piękne są dwie rzeczy: łącznie niecodziennych smaków i prostota wykonania. Taki właśnie jest nasz przepis na ten aromatyczny i mega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem tego dania jest sos zrobiony ze zmiksowanego szczypioru i imbiru.

Szczypior jest podstawą wielu sosów kuchni syczuańskiej, często jest smażony w tłuszczu, aż do skarmelizowania dzięki czemu sos staje się lekko słodki i pikantny zarazem. Typowy smak kuchni azjatyckiej. Początkowo chcieliśmy zrobić makaron właśnie z takim dodatkiem. Chodząc sobie po blogach natrafiliśmy na intrygujący sos, którego podstawą jest szczypior i imbir, przyrządzone na surowo, zmiksowane z dodatkiem sosu sojowego, octu i soli. Emulsję odstawiamy na kilkanaście minut. Trzeba powiedzieć, że nie jest to najładniejszy sos świata, pachnie też raczej bez szału, podobnie jest ze smakiem. Podawaliśmy go trochę z duszą na ramieniu… Kiedy jednak sos wymiesza się z makaronem… hm… powstaje absolutnie wyjątkowe danie. Znikają gdzieś smaki szczypiorku i imbiru, pozostaje lekko pikantny, niezwykle świeży aromat. Doskonale do takiego makaronu nadają się dodatki typu leftovers. Do dania możecie dodać dowolne pozostałości pieczonego mięsa, dorzucić garść szpinaku, rukoli, czy innych warzyw – cokolwiek macie w lodówce. Potem już tylko sos i gotowe.

Przepis wzięliśmy z saveur.com, ale można go znaleźć na wielu blogach i serwisach kulinarnych. Oryginalnie pochodzi z restauracji Momofuku w Nowym Jorku.

Składniki:

  • Makaron pszenny chiński lub tagliatelle (200 g)
  • Kawałki pieczonego kurczaka 
  • Cukinia lub dowolne warzywa
  • Sos sojowy do podania do przyprawienia gotowego dania (według uznania)

Sos

  • 3-4 pęczki szczypioru
  • 5 łyżek tartego imbiru
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • Łyżka sosu sojowego
  • Łyżeczka octu winnego
  • Łyżeczka soli

Przygotowane:

Krok 1

Przy pomocy robota ręcznego lub w malakserze zmiksuj składniki sosu. Odstaw.

Krok 2

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj z sosem. Podawaj z pieczonym kurczakiem i warzywami.  

Gotowe!