Jeśli nie masz czasu, pomysłu i pieniędzy – to masz wszystko czego potrzeba, żeby zrobić to pyszne danie w chińskim stylu. Mega szybki makaron z imbirowo-szczypiorkowym sosem.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Maron szybki, tani i dobry
W dalekowschodniej kuchni piękne są dwie rzeczy: łącznie niecodziennych smaków i prostota wykonania. Taki właśnie jest nasz przepis na ten aromatyczny i mega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem tego dania jest sos zrobiony ze zmiksowanego szczypioru i imbiru.
Szczypior jest podstawą wielu sosów kuchni syczuańskiej, często jest smażony w tłuszczu, aż do skarmelizowania dzięki czemu sos staje się lekko słodki i pikantny zarazem. Typowy smak kuchni azjatyckiej. Początkowo chcieliśmy zrobić makaron właśnie z takim dodatkiem. Chodząc sobie po blogach natrafiliśmy na intrygujący sos, którego podstawą jest szczypior i imbir, przyrządzone na surowo, zmiksowane z dodatkiem sosu sojowego, octu i soli. Emulsję odstawiamy na kilkanaście minut. Trzeba powiedzieć, że nie jest to najładniejszy sos świata, pachnie też raczej bez szału, podobnie jest ze smakiem. Podawaliśmy go trochę z duszą na ramieniu… Kiedy jednak sos wymiesza się z makaronem… hm… powstaje absolutnie wyjątkowe danie. Znikają gdzieś smaki szczypiorku i imbiru, pozostaje lekko pikantny, niezwykle świeży aromat. Doskonale do takiego makaronu nadają się dodatki typu leftovers. Do dania możecie dodać dowolne pozostałości pieczonego mięsa, dorzucić garść szpinaku, rukoli, czy innych warzyw – cokolwiek macie w lodówce. Potem już tylko sos i gotowe.
Przepis wzięliśmy z saveur.com, ale można go znaleźć na wielu blogach i serwisach kulinarnych. Oryginalnie pochodzi z restauracji Momofuku w Nowym Jorku.
Składniki:
- Makaron pszenny chiński lub tagliatelle (200 g)
- Kawałki pieczonego kurczaka
- Cukinia lub dowolne warzywa
- Sos sojowy do podania do przyprawienia gotowego dania (według uznania)
Sos
- 3-4 pęczki szczypioru
- 5 łyżek tartego imbiru
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- Łyżka sosu sojowego
- Łyżeczka octu winnego
- Łyżeczka soli
Przygotowane:
Krok 1
Przy pomocy robota ręcznego lub w malakserze zmiksuj składniki sosu. Odstaw.
Krok 2
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj z sosem. Podawaj z pieczonym kurczakiem i warzywami.
Gotowe!