Proste i zdrowe danie, szybkie do zrobienia. Domowe sushi bez zawijania niewiele ustępuje zwijanej wersji, a wymaga minimum pracy.
Kluczowe dla tego dania są dwa dresingi, obydwa bardzo proste: do ryżu i do całego sushi. Pozostałe składniki to szerokie pole dla Waszej inwencji twórczej. My do sushi bowl dodaliśmy łososia wędzonego – najlepszy byłby surowy, odpowiednio przyrządzony, jednak nie mamy dostępu do pewnej ryby, ze sprawdzonego źródła, nie hodowlanej i świeżej. Ryba do sushi musi być super świeża.
Rybę można zastąpić smażonymi krewetkami, mięsem kraba, albo, w wersji, wegetariańskiej, serem tofu.
Z pozostałych składników musi być ryż, dobrze ugotowany, kleisty, wymieszany ze słodko-kwaśnym dresingiem. No i warzywa: marchewka, ogórek i awokado. Świetnie jeśli uda Wam się kupić glony nori, jeśli nie – można się bez nich obejść.
Opcjonalny jest też dresing do sushi. W klasycznej wersji nie dodaje się do potrawy sosów, ale w wielu sushi barach często w składzie znajdziecie prosty sos majonezowy.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Łatwy
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- Łosoś wędzony 2×100 g
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- 2 awokado
- Marynowany imbir
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki nasion sezamu
Dresing do ryżu
- 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Dresing do sushi
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu sriracha
Przygotowanie:
Krok 1
Przepłucz kilkakrotnie ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już biała i mętna. Zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut. Wyłącz ogień i zostaw przykryty ryż jeszcze 5 minut.
Krok 2
Wymieszaj cukier z octem i solą. Możesz całość wstawić na 10-15 sekund do mikrofali, żeby ułatwić sobie sprawę. Wymieszaj dresing z ryżem
Krok 3
Posiekaj w słupki ogórek i marchew, awokado w plastry – skrop je cytryną. Układaj wszystkie składniki w szerokiej misie, dodaj łososia i imbir marynowany. Wymieszaj majonez z sosem sriracha i skrop dresingiem danie i posyp nasionami sezamu.