Schab w glazurze, choć robiony w piekarniku, smakuje zupełnie jak z grilla. Wszystko dzięki niecodziennej aromatycznej marynacie z winem i cynamonem.

Czas: 10 minut

Poziom trudności: łatwy

Niecodzienna marynata

Standardowa marynata do mięsa to kompozycja składników słodkich i kwaśnych. Tak samo jest w naszej glazurze: jest miód, korzenie, przyprawy. Rolę kwaśnego czynnika zamiast cytryny czy innego cytrusa, jak to jest zazwyczaj, pełni tu jednak wytrawne wino – tylko lekko kwaskowate, które marynacie nadaje bardzo przyjemny, kwiatowy aromat. Wino świetnie pasuje do cięższego, ziemnego posmaku, który daje obecny w marynacie cynamon.

Polecamy Wam tę łatwą do zrobienia glazurę  o niecodziennym aromacie.

Przepis wzięliśmy od Florence Fabricat.

Składniki:

  • 4 kawałki schabu lub karkówki

Glazura:

  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Przygotowanie: 

Krok 1

Wlej do rondla wino, sosy sojowy i ostrygowy, dodaj miód, paprykę i cynamon. Wymieszaj składniki. Dodaj 2 łyżki wody. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu 5 minut. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do rondla. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odstaw z ognia i wystudź.

Krok 2

Włóż mięso do foliowej torebki, dodaj do niej glazurę, potrząśnij energicznie, żeby marynata obtoczyła mięso. Marynuj w lodówce, co najmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i wstaw mięso pod sam grill. Piecz 10 minut z każdej strony. W międzyczasie posmaruj mięso glazurą. Obserwuj czy schab się nie przypala. Jeśli tak – obniż temperaturę do 220-240 stopni.

Podawaj z sałatką Zielonej Bogini wg tego przepisu.