Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Przepis pochodzi z programu kulinarnego Jamiego Oliviera „America”.
Sałatkę zrobił podczas pobytu w Arizonie z lokalnie dostępnych składników. Nazwa wzięła się stąd, że jakiś pies złapał coś do jedzenia podczas kręcenia programu i uciekł?
Trudno mu się dziwić, bo sałatka jest pyszna. Pieczone awokado z zewnątrz lekko twardawe w środku jest kremowe. Spróbujcie je tak przyrządzić a przekonacie się, że naprawę warto. Awokado trzeba tylko dobrze pezyprawić.
Absolutnie hitowe są chipsy z tortilli – chrupiące i lekko słone. Polecamy Wam tortille domowego wyrobu. Przepis sprawdzony i pewny! Jeśli kupujecie placki w sklepie sprawdźcie skład. Jeśli zawierają więcej niż 5 składników, lepiej ich nie kupujecie.
Sałatka z pieczonym awokado jest niezwykle łatwa do zrobienia i gotowa jest w 20 minut. Od siebie dodaliśmy do przepisu krewetki, żeby sałatka była bardziej sycąca. Możecie spokojnie je pominąć lub dodać do jej np. pieczone mięso.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 3 placki tortilli (najlepiej domowych)
- 200 g krewetek surowych
- 2 główki sałaty rzymskie
- Garść rukoli
- Duża garść pestek dyni
- Duża garść nasion słonecznika
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- Papryczka chili (według uznania)
- 1/2 łyżeczki nasion kuminu
- Garść kiełków
- 2 ząbki czosnku
- Sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Przekrój awokado na połowy, usuń pestki, obierz, dobrze posól i popierz, posyp ziarnami kuminu, skrop oliwą, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut aż owoc zacznie się przypiekać.
Krok 2
W międzyczasie pokrój tortille w trójkąty lub w dowolny sposób. Rozłóż je na tacce do pieczenia, rozsyp na nich pestki i nasiona. Posyp całość startymi parmezanem. Wstaw do piekarnika z awokado. Kiedy kawałki tortilli zaczną brązowieć, wyjmij tackę z piekarnika.
Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić wrzuć na nie dwa rozgniecione ząbki czosnku. Smaż przez krótką chwilę, następnie dodaj krewetki obrane z pancerzyków.
Smaż po 2 minuty z każdej strony. Posól i popieprz.
Krok 4
Rozłóż sałaty na talerzach, wyłóż na nie chipsy z tortilli, pestki i nasiona. Na wierzch połóż awokado i posiekane chili oraz kiełki. Skrop cytryną i oliwą.