Jeśli masz ugotowana kasze, sałatkę zrobisz w 10 minut, Jeśli musisz ją ugotować kwadrans z minutami wystarczy, żeby smakować zdrową, energetyczną sałatkę.

Czas: 15-18 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Przepis pochodzi z bloga FitMenCook Kevina Curry, mistrza krótkiej formy kulinarnej, autora mnóstwa świetnych potraw, szybkich i łatwych do zrobienia. Kevin jest pakerem:) i przykłada ogromną wagę do diety katogenicznej, nisko węglowodanowej,  wysoko tłuszczowej i energetycznej. Lista składników jego dań liczy ledwie kilkanaście pozycji i zawiera w sobie wszystko: od mięsa po przyprawy. Jeśli sądzicie, że trudno z garści ingrediencji wymyślić coś ciekawego, to nie macie racji – Kevin ma mnóstwo wspaniałych przepisów na lekkie, ale energetyczne dania.

Taka właśnie jest południowo-zachodnia krewetkowa sałatka: prosta, sycącą i pyszna. Nazwa odwołuje się do tradycji kulinarnych południowych stanów USA, gdzie silne są wpływy kuchni meksykańskie, których filarami są kukurydza i czerwona fasolka.

W oryginalnym przepisie bazę do sałatki stanowi komosa ryżowa, rzecz na świecie równie powszechna jak ryż basmati – wszędzie, poza Polską. W Polsce to rarytas, który dostać trudno, a jeśli już jest to trzeba za nią zapłacić jak za zboże. Głupie opakowanie 200 g kosztuje w hipermarkecie w Warszawie 17 zł! Masakra! Ludzie, tym powinien zająć się rząd!

Serio, sytuacja jest zupełnie idiotyczna, bo żeby kupić komosę w Warszawie to trzeba wybrać się pod Halę Mirowską, gdzie na jednym ze stoisk jest komosy w bród, albo zamawiać w Internecie. Nie mieliśmy czasu na takie zakupy i zastąpiliśmy komosę zwykłą kaszą jaglaną, równie zdrową, powszechnie dostępną i nie tak drogą.

Zresztą w tej sałatce chodzi o to, żeby wykorzystać resztki kaszy, która w pojemniku czeka na uśmiech losu w lodówce. Możecie więc użyć każdej kaszy, może oprócz gryczanej palonej, wyrazistej w smaku, która może zdominować resztę składników.

Polecamy Wam ten przepis jako prosty i szybki sposób na lekką kolację lub lancz do pracy.

Składniki:

  • 200-300 g krewetek, najlepiej surowych
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 1 mała cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • Pęczek posiekanej kolendry lub pietruszki
  • Garść szpinaku
  • Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej szeroki rondel lub garnek, wysyp do niego kaszę jaglaną. Przemieszaj od czasu do czasu. Zagotuj dwie szklanki wrzątku i zalej nim kaszę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Krok 2

W międzyczasie. Rozgrzej patelni łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż krewetki. Smaż na dość intensywnym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Posól i popieprz. Zdejmij z patelni i odłóż.

Krok 2

Wylej na patelnię druga łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę, wysyp na tłuszcz, smaż 3 minuty mieszając od czasu do czasu. Posiekaj czosnek i dodaj do cebuli. Smaż jeszcze dwie minuty. Wsyp na patelnię odcedzoną kukurydzę, podkręć temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu, żeby kukurydza lekko się przypiekła. Uwaga! Kukurydza ma tendencję do wystrzeliwania w powietrze jak popkorn;)

Krok 3

W międzyczasie umyj i pokrój papryki w kostkę.

Zdejmij kaszę z ognia. Przemieszaj widelcem. Posól. Przesyp do misy. Wymieszaj z paprykami, krewetkami, podprażoną kukurydzą i odcedzoną fasolką czerwoną z puszki, siekaną kolendrą i szpinakiem. Dopraw łyżeczką chilli, papryki słodkiej i oregano. Skrop sokiem z cytryny. Posól i popierz do smaku. Wymieszaj.