Makaron z wódką – pasta alla vodka – jest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem oczywiście wyparowuje.
Czas: 1 godz. 15 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje)
Składniki:
- 200 g makaronu rurki
- Szklanka mrożonego groszku
- Kilka plastrów prosciutto
- Sos
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula posiekana w kostkę
- 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki
- 2 puszki całych pomidorów
- 1 szklanka wódki
- Małe opakowanie śmietanki (opcjonalnie)
- Mała suszona papryczka peperoncino
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej w rondlu oliwę i wsyp na nią cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie – około 8 minut.
Krok 2
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 3
Wlej do rondla wódkę i gotuj około 5 minut, aż połowa płynu odparuje. Wlej do rondla pomidory z puszki. Wymieszaj całość i zagotuj.
Krok 4
Przykryj rondel i wstaw do piekarnika (jeśli nie masz żaroodpornej pokrywki, przelej sos do naczynia żaroodpornego ze szczelną pokrywką) i piecz przez godzinę.
Krok 5
Na 15 minut przed końcem pieczenia zagotuj wodę w garnku – około 3 szklanek. Wsyp płaską łyżkę soli, a następnie wrzuć do wrzątku makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed końcem gotowania, wsyp do makaronu mrożony groszek a później odcedź całość.
Krok 6
Kiedy makaron się gotuje, rozgrzej suchą patelnię, wyłóż na nią plastry prosciutto i praż, aż szynka stanie się chrupiąca. Zdejmij z patelni i pokój na mniejsze kawałki.
Krok 7
Wyciągnij sos z piekarnika. Dodaj do niego peperoncino i zmiksuj w malakserze lub ręcznym robotem na gładki sos. Posól i popieprz do smaku. Podawaj z makaronem, groszkiem i prosciutto. Posyp parmezanem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Wypróbuj też super prostych przepisów na 4 wegetariańskie lunche z makaronem.