Makaron z wódką – pasta alla vodka – jest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem oczywiście wyparowuje.

Czas: 1 godz. 15 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje)

makaron z wódką - pasta alla vodka

Składniki:

  • 200 g makaronu rurki
  • Szklanka mrożonego groszku
  • Kilka plastrów prosciutto
  • Sos
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę
  • 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki
  • 2 puszki całych pomidorów
  • 1 szklanka wódki
  • Małe opakowanie śmietanki (opcjonalnie)
  • Mała suszona papryczka peperoncino
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej w rondlu oliwę i wsyp na nią cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie – około 8 minut.

Krok 2
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 3
Wlej do rondla wódkę i gotuj około 5 minut, aż połowa płynu odparuje. Wlej do rondla pomidory z puszki. Wymieszaj całość i zagotuj.

Krok 4
Przykryj rondel i wstaw do piekarnika (jeśli nie masz żaroodpornej pokrywki, przelej sos do naczynia żaroodpornego ze szczelną pokrywką) i piecz przez godzinę.

Krok 5
Na 15 minut przed końcem pieczenia zagotuj wodę w garnku – około 3 szklanek. Wsyp płaską łyżkę soli, a następnie wrzuć do wrzątku makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed końcem gotowania, wsyp do makaronu mrożony groszek a później odcedź całość.

Krok 6
Kiedy makaron się gotuje, rozgrzej suchą patelnię, wyłóż na nią plastry prosciutto i praż, aż szynka stanie się chrupiąca. Zdejmij z patelni i pokój na mniejsze kawałki.

Krok 7
Wyciągnij sos z piekarnika. Dodaj do niego peperoncino i zmiksuj w malakserze lub ręcznym robotem na gładki sos. Posól i popieprz do smaku. Podawaj z makaronem, groszkiem i prosciutto. Posyp parmezanem.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Wypróbuj też super prostych przepisów na 4 wegetariańskie lunche z makaronem.