Do misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna boskich smaków i zdrowia.
Buddha bowl – zdrowie w misce
Na Instagramie jest blisko 200 tys. wpisów z hasztagiem Buddha bowl i tysiące kolorowych fotografii z miską Budddhy. Trudno znaleźć dwie takie same. Nic dziwnego, bo nie ma jednego przepisu na to danie. Buddha bowl to raczej ogólna nazwa potrawy wegetariańskiej, której skład można dowolnie ustalać. Nasza misa Buddy wygląda tak:
Zgodnie z legendą Budda wstawał codziennie przed świtem i szedł w świat ze swoją miską, do której dobrzy ludzie wrzucali to co mieli do zaoferowania. Oczywiście wyłącznie produkty wegetariańskie.
Polecamy Wam ten pomysł na prostą i niebywale zdrową sałatkę. I przy tym bardzo kolorową.
Czas: 35 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba dań: dla 2 osób
Składniki:
- Opakowanie sera tofu
- Puszka cieciorki
- Średniej wielkości słodki ziemniak
- Mała czerwona papryka
- Mała żółta papryka
- Marchewka
- Dwie garści sałaty (może być mieszanka sałat)
- Łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzy kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu
- Łyżka oleju
Sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego)
- Łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem starając się pozbyć skórki z nasionek (dzięki temu po upieczeniu będą bardziej chrupka). Wysyp cieciorkę i kostki ziemniaka na blaszkę do pieczenia, polej olejem, dodaj przyprawy: słodką paprykę, pieprz kajeński, czosnek, sól i kumin. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 25 minut.
Krok 2
Pokrój tofu w kostkę o szerokości około 1 cm. Dość dobrze posól. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wysyp na nią pokrojone tofu i samaż, aż każdy z boków sera przysmaży się na złoto. Przełóż na ręcznik papierowy.
Wyciągnij cieciorkę i batata z piekarnika, lekko przestudź. Umyj i osusz warzywa. Papryki i pokój w kostkę, marchew w cienkie paski. Wymieszaj składniki sosu. Ułóż warzywa i ser w głębokiej misie, polej sosem. Twoja Buddha bowl gotowa!
Smacznego!