Najprostsza przekąska na świecie: bób z pecorino, to klasyczne włoskie danie, którym cały Rzym żyje wiosną. Dziś proponujemy Ci bardziej rozbudowaną wersję tego dania: z roszponką i prosciutto. Pycha!
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo proste
Liczba porcji: 2
Sałatka z bobu, pecorino i prosciutto
Bób z pecorino – spróbuj koniecznie!
W Polsce sztandarowym sposobem podania bobu jest wersja minimalistyczna i najprostsza, czyli z topionym masłem i siekanym koperkiem. Pycha! Trzeba jednak powiedzieć, że jest danie, które nasz narodowy przepis przewyższa pod względem smakowitości, a jest równie proste. To bób z pecorino, ulubiona przekąską Rzymian od początku wiosny, kiedy pojawia się pierwszy bób, aż do połowy lata.
Generalnie Włosi uwielbiają bób, bardziej niż Polacy i mają wiele ciekawych przepisów jak go przyrządzić, ale wersja z pecorino jest najlepsza. Owczy, twardy ser i wyrazistym smaku doskonale komponuje się z równie aromatycznym, charakternym bobem.
Zamiast pecorino możesz też użyć parmezanu, albo ostrego cheddara. Warto jednak na początek popróbować bobu z pecorino. Nie jest to tani ser, ale nie jest to też ser kanapkowy, który plastrami kładzie się na chleb. To raczej przyprawa dozowana oszczędnie i z umiarem, która może wystarczyć na dość długo.
Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com
Składniki:
- ½ kg świeżego bobu
- Garść roszponki
- Kilka plastrów prosciutto
- Kilka cienkich plasterków pecorino lub parmezanu
- Skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Opłucz bób, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na dość intensywnym ogniu przez 5 minut. Odcedź, odstaw do przestudzenia. Jeśli bób jest młody i ma cienką skórkę, nie obieraj, go. Jeśli skórka jest już twardawa, zdejmij ją z nasionek.
Krok 2
Umyj roszponkę i osusz. Na dno misy wyłóż połowę bobu, a na niego połowę roszponki. Skrop oliwią i sokiem z cytryny, posyp wiórkami pecorino. Znowu kładź bób, roszponkę, polej oliwą, sokiem z cytryny. Na wierzchu układaj plastry szynki prosciutto. Posyp otartą skórką z cytryny.
Smacznego!
Zobacz też sałatkę z pieczonych i świeżych sezonowych warzyw z halloumi.