Pierogi leniwe z batatem  to danie wegetariańskie i bezglutenowe. I jest zdrowe, ponieważ batat to jedno z najzdrowszych warzyw. Plus pesto z jarmużem. A jarmużu to już chyba nie trzeba przedstawiać.

Czas: 50 minut

Poziom trudności: Wymagające

Liczba porcji: 2

pierogi leniwe z batatem z pesto z jarmużu

Pierogi leniwe z batatem z pesto z jarmużu wyglądają niecodziennie, bo pomarańczowe kluseczki zwracają uwagę  – i świetnie smakują. W Niedzielnym Kucharzu znajdziesz przepis na gniocchi z batatów, ale pierogi leniwe z batatem to jednak inna historia. Gniocchi robiliśmy z dodatkiem mąki pszennej, leniwe są totalnie gluten free. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że są bardziej miękkie niż gniocchi. No i, jak to leniwe, zawierają ser, dodający jeszcze większej miękkości i przyjemnego kremowego smaku.

Trzeba sobie powiedzieć jasno, że pierogi leniwe z batatem i pesto z jarmużu to danie dość wymagające dla tych, co w przeszłości ulepili już kilka klusek śląskich i utoczyli jakieś gniocchi. Rzecz w tym, że praca z ciastem z batata z dodatkiem sera wymaga jakich takich umiejętności. Ciasto jest luźne, rzadkie, ponieważ batat nie ma tak zwartego miąższu jak ziemniak. Ciasto nie zawiera glutenu, który spajałby całość. Aż się prosi, żeby dosypać do niego mąki ziemniaczanej i je zagęścić. Nie rób tego, ponieważ kluski zrobią się gumowe jak pociski do policyjnej broni gładkolufowej.

Dodawaj mąkę ziemniaczaną dopiero na etapie robienia wałeczków. My robimy to tak, że podsypujemy blat, wykładamy na niego kawałek ciasta i rolujemy, obtaczając w mące, która sprawia, że ciasto nie klei się do stołu. Toczenie wałeczków wymaga cierpliwości, bo ciasto jest miękkie i bynajmniej nie roluje się jak ciastolina. Nie próbuj zatem wałkować idealnych wałeczków. Po prostu delikatnie poroluj ciasto i gdyby się zaczęło rozpadać, posklejaj je palcami.

Potnij na pierożki ostrym nożem. Po pokrojeniu wałeczków pierogi leniwe z batatem jeszcze delikatnie podsyp mąką.

Choć ciasto jest rzadkie, to nie miej obaw, że rozpuści się w wodzie. Pierogi leniwe z batatem gotują się rewelacyjnie, trzymają razem i łatwo dają się wyciągnąć z wody łyżką cedzakową.

Na koniec jeszcze kwestia pesto z jarmużu. No to jest coś zupełnie pysznego. Pesto z jarmużu bije na głowę wszystkie sosy jakie do tej pory robiliśmy. Jarmuż ma tę wspaniałą cechę, że nie narzuca się ze swoim zapachem, jest raczej neutralny, ale ma swój smak. Pozostając jakby w cieniu pozwala dojść do głosu pozostałym składnikom. Gorąco polecamy pesto z jarmużu jako dodatek do makaronów, ale pysznie smakuje też z ciemnym pieczywem jako rodzaj pasty.

Spróbuj naszego przepisu na pierogi leniwe w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 2 małe bataty, albo jeden duży (250 g po upieczeniu)
  • 100 g białego sera (np. Almette ½ opakowania )
  • ½ szklanki parmezanu
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej plus do podsypania blatu
  • 1/2 łyżeczki soli

Pesto

  • Garść jarmużu
  • Duża garść słonecznika
  • Sok z całej cytryny
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • Olej

pesto z jarmużu

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Bataty umyj, ponakłuwaj skórkę widelcem. Wstaw do piekarnika, piecz 30 minut. Wyjmij, przestudź.

Krok 2

W międzyczasie zrób pesto. Wysyp słonecznik na suchą patelnię, wstaw na kuchenkę i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka delikatnie zaczną się przypiekać. Uważaj, żeby ich nie spalić.

Wsyp słonecznik do miksera i zmiksuj. Dodaj jarmuż i znowu zmiksuj na pastę. Wsyp parmezan i dalej miksuj. Wlej 3-4 łyżki oleju i sok z połowy cytryny. Zmiksuj.  Spróbuj czy pesto trzeba doprawić sokiem z cytryny i solą. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oleju. Zmiksuj całość. Odstaw.

Krok 3

Obierz bataty ze skórki, przełóż do misy i utłucz na masę tłuczkiem do ziemniaków lub rozgnieć widelcem. Dodaj do nich sól, biały ser, parmezan i żółtko. Wymieszaj całość łyżką lub silikonową szpatułką, tak żeby sery dobrze rozmieszać z batatem. Dodaj mąkę, zamieszaj. Przełóż na blat i kilkoma ruchami zagnieć ciasto.

Krok 4

Podsyp blat delikatnie mąką ziemniaczaną. Oderwij kawałek ciasta i dłońmi rozwałkuj na dość cienki wałek. Ostrym nożem pokrój na centymetrowe pierogi. Odkładaj na talerz podsypany mąką.

W dużym garnku zagotuj ze 2 litry wody. Gotuj pierogi partiami po 2 minuty od wypłynięcia.

Rozłóż na talerze, wymieszaj z pesto. Posyp tartym parmezanem.

Smacznego!