Danie na wskroś wegetariańskie, które przypadnie do gustu również amatorom steków. Pieczony kalafior ma smak, ma jędrność, ma charakter.
Czas: 1 godz.
Poziom trudności: łatwy
Szacowana cena potrawy (cztery dania): ok. 20 zł
Jeśli nigdy nie piekliście kalafiora w całości to musicie to zrobić. Smakuje doskonale. Choć to danie na wskroś wegetariańskie posmakuje nawet zatwardziałym stekożercom.
Kalafior sam w sobie nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego trzeba go dobrze przyprawić. Pełnię smaku wydobywają z niego dipy albo sos romesco, który wybraliśmy do naszego dania. Przepis, z którego skorzystaliśmy jest hybrydą dwóch propozycji: Marty Dymek, od której wzięliśmy pieczonego kalafiora oraz wspomnianego sosu romesco z bloga NaturallyElla.
Składniki:
- Główka kalafiora dowolnej wielkości
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka suszonego czosnku
Sos romesco
- Garść orzechów laskowych
- Garść migdałów
- Duża upieczona czerwona papryka (upieczemy ją razem z kalafiorem – dwie pieczenie na jednym ogniu:)
- Ząbek czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 5 łyżek oliwy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku roztapiamy masło. Kalafiora myjemy, osuszamy, a następnie smarujemy dokładnie masłem, dobrze solimy i posypujemy czosnkiem granulowanym. Zawijamy główkę szczelnie w folię aluminiową i wstawiamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem.
Myjemy paprykę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Krok 2
Po 20 minutach wyciągamy paprykę, wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika, lub zamykamy w woreczku foliowy i odstawiamy na 10 minut. Wyjmujemy ją z zamknięcia, obieramy ze skórki a następnie kroimy i pozbywamy się ze środka nasionek.
Krok 3
Przygotowujemy sos romesco. Do blendera wsypujemy orzechy, paprykę, pietruszkę, dodajemy przecier, dolewamy oliwę, ocet i przyprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. Jeśli trzeba dodajemy którąś z przypraw. Następnie miksujemy całość.
Krok 4
Wyciągamy kalafiora z piekarnika, lekko studzimy, po czym kroimy na plastry. Polewamy sosem i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Krok 5
Podajemy z ugotowaną komosą i rukolą. Pycha!
Sprawdź menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.