Danie na wskroś wegetariańskie, które przypadnie do gustu również amatorom steków. Pieczony kalafior ma smak, ma jędrność, ma charakter.

Czas: 1 godz.

Poziom trudności: łatwy

Szacowana cena potrawy (cztery dania): ok. 20 zł

Jeśli nigdy nie piekliście kalafiora w całości to musicie to zrobić. Smakuje doskonale. Choć to danie na wskroś wegetariańskie posmakuje nawet zatwardziałym stekożercom.

Kalafior sam w sobie nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Dlatego trzeba go dobrze przyprawić. Pełnię smaku wydobywają z niego dipy albo sos romesco, który wybraliśmy do naszego dania. Przepis, z którego skorzystaliśmy jest hybrydą dwóch propozycji: Marty Dymek, od której wzięliśmy pieczonego kalafiora oraz wspomnianego sosu romesco z bloga NaturallyElla.

Składniki:

  • Główka kalafiora dowolnej wielkości
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonego czosnku

Sos romesco

  • Garść orzechów laskowych
  • Garść migdałów
  • Duża upieczona czerwona papryka (upieczemy ją razem z kalafiorem – dwie pieczenie na jednym ogniu:)
  • Ząbek czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 5 łyżek oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Przepis na pieczonego kalafiora z sosem romesco

Przygotowanie:

Krok 1

W rondelku roztapiamy masło. Kalafiora myjemy, osuszamy, a następnie smarujemy dokładnie masłem, dobrze solimy i posypujemy czosnkiem granulowanym. Zawijamy główkę szczelnie w folię aluminiową i wstawiamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem.

Myjemy paprykę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Jak upiec kalafiora
Po tym czasie rozcinamy folię i opiekamy kalafiora pod grillem, żeby ładnie się przyrumienił.

Krok 2

Po 20 minutach wyciągamy paprykę, wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika, lub zamykamy w woreczku foliowy i odstawiamy na 10 minut. Wyjmujemy ją z zamknięcia, obieramy ze skórki a następnie kroimy i pozbywamy się ze środka nasionek.

Krok 3

Przygotowujemy sos romesco. Do blendera wsypujemy orzechy, paprykę, pietruszkę, dodajemy przecier, dolewamy oliwę, ocet i przyprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. Jeśli trzeba dodajemy którąś z przypraw. Następnie miksujemy całość.

Sos romesco składniki
Składniki sosu romesco blendujemy na gładki sos.

Krok 4

Wyciągamy kalafiora z piekarnika, lekko studzimy, po czym kroimy na plastry. Polewamy sosem i posypujemy pokruszonymi orzechami.

Krok 5

Podajemy z ugotowaną komosą i rukolą. Pycha!

przepis na pieczonego kalafiora z sosem romesco

Sprawdź menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.