Danie dla tych co przepadają za kalafiorem, ale jeszcze bardziej dla tych co go nie lubią. Pieczone steki z kalafiora z ziołami to delicja, która długo pozostaje w pamięci.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Kalafior jest jednym z najwspanialszych warzyw o złym, niestety, PR. Rozgotowany w zupie, źle przyprawiony smakuje jak papka. I do tego jeszcze ten zapach. Właściwie przyrządzony zmienia się w jedzenie pyszne o bogatym i złożonym smaku. Chcesz się przekonać – zjedz kalafiora na surowo. Zanurz go w humusie, albo nawet, niech będzie, majonezie. Zobaczysz jak smakuje.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje pieczony. A pieczone steki z kalafiora z ziołami to jego najdoskonalsza forma. Na blogu Niedzielny Kucharz znajdziesz kilka przepisów z kalafiorem z piekarnika, np. pieczony kalafior z sosem romesco, spaghetti z pieczonym kalafiorem. Dzisiaj zachęcamy do zrobienia przepisu na pieczony kalafior z ziołami. Prościzna i łatwizna. Kalafior piecze się szybko i, jeśli jest dobrze pokrojony, zachowuje zwartość i nie rozpada się.
Jak dobrze pokroić kalafiora na steki? Jeśli główka jest mała przekrawasz na połowy. Potem od każdej odkrawasz zewnętrzne różyczki, żeby uzyskać płaski kształt. W przypadku dużej główki najpierw odkrój część zewnętrzną z dwóch stron. Potem podziel pozostałą część na cztery kawałki. Żeby steki nie rozpadały się, powinny mieć grubość kilku centymetrów.
Pieczone steki z kalafiora z ziołami swój smak zawdzięczają panierce ziołowej. Możesz ją zrobić z dowolnych ziół. Składniki jakie znajdziesz w przepisie traktuj jako wskazówkę. Dobrze jednak, żeby to były zioła świeże, ewentualnie świeże wymieszane z suszonymi. Pieczone steki z kalafiora z ziołami możesz zrobić z siekanej pietruszki, szczypiorku, koperku, rukoli, tymianku, oregano. Możesz dodać do ziół świeżych suszone oregano, tymianek. Pamiętaj o dodaniu czosnku i parmezanu, który całość łączy.
Składniki:
- Mała główka kalafiora
- 4 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Zioła
- 2 łyżki rozmarynu
- 2 łyżki szałwi
- 2 łyżki lubczyku
- 2 łyżki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 210 stopni.
Umyj kalafiora, obierz z liści, przekrój na pół. Następnie z każdej połówki odkrój zewnętrzną część, tak żeby powstał stek o grubości 3-4 cm. Polej łyżką oleju z jednej i z drugiej strony. Posól, popieprz Połóż na tacce do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.
Krok 2
Umyj zioła, posiekaj drobno razem z czosnkiem, wymieszaj z olejem.
Krok 3
Po 15 minutach pieczenia wyjmij steki z piekarnika, przewróć na drugą stronę, rozłóż na wierzchu zioła. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.
Wyjmij z piekarnika. Podawaj z ryżem, orkiszem (jak na zdjęciu), kaszą, frytkami. Smacznego!