Najlepsze makarony to makarony z farszem. Wśród makaronów nadziewanych najlepsze jest cannelloni – grube rury, które i świetnie wyglądają i doskonale smakują. Problem jest tylko taki, że nadziać cannelloni nie jest łatwo. Chyba, że sposobem.
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 30 minut
Liczba porcji: 2
Napełnianie cannelloni farszem jest zadaniem kłopotliwym i trudnym. Kiedy podgotujesz makaron, żeby po zapieczeniu był mięciutki, zawsze ryzykujesz, że delikatne ciasto będzie się rwało w trakcie faszerowania. Nie dogotujesz to wtedy bierzesz ryzyko, że makaron będzie twardawy. Sprawę ułatwia zastosowanie szprycy, ale to już zadanie z pogranicza cukiernictwa.
Problem można rozwiązać w inny sposób – zamiast rurek warto użyć płatów makaronowych do lasagni. Wystarczy je kilka minut podgotować, a potem zawinąć w nie farsz. To naprawdę nie jest trudne, a znakomicie ułatwia sprawę. Sami spróbujcie!
Składniki:
- 200 g ricotty (standardowe opakowanie)
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1/2 szklanki kremowego sera (np. mascarpone)
- 10 płatów makaronu lasagna
- 1 duże jajko
- Duża garść szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- Liść laurowy
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Wlej passatę do garnka, dodaj obraną cebulę, liść laurowy, łyżkę masła, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia.
Krok 2
Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, kiedy jeszcze się roztapia dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku.
Umyj i osącz szpinak i wrzuć na masło. Duś mieszając aż liski zwiędną. Zdejmij z ognia.
Krok 3
Do misy malaksera włóż ricottę, parmezan i szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj. Spróbuj k ewentualnie dopraw. Wbij jajko i jeszcze raz zmiksuj.
Krok 4
W szerokim rondlu zagotuj 2 litry wody, dobrze posól. Wkładaj płaty lasagni i gotuj partami (wrzucone razem skleją się) 3-4 minuty aż zrobią się elastyczne.
Krok 5
Zdejmij z ognia sos pomidorowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem (lub masłem), na dnie rozprowadź kilka łyżek sosu pomidorowego.
Krok 6
Nastaw piekarnik na 180 stopni
Deskę do krojenia lub blat kuchenny podsyp niewielką ilością tartego parmezanu. Połóż na nim podgotowany płat makaronu, a na nim solidną łyżeczkę nadzienia i zwiń w rulon. Nadzienie nie musi zmieścić się w pierwszym „zwoju”, w tym sensie, że możesz zwijać makaron jak naleśnik z nadzieniem rozsmarowanym po całym placku.
Układaj cannelloni w naczyniu żaroodpornym. Po zawinięciu wszystkich rulonów, zalej całość sosem pomidorowym, na wierzch wyłóż porwaną na kawałki mozzarellę, posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 25-30 minut.