Najlepsze makarony to makarony z farszem. Wśród makaronów nadziewanych najlepsze jest cannelloni – grube rury, które i świetnie wyglądają i doskonale smakują. Problem jest tylko taki, że nadziać cannelloni nie jest łatwo. Chyba, że sposobem.

Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 30 minut

Liczba porcji: 2

Napełnianie cannelloni farszem jest zadaniem kłopotliwym i trudnym. Kiedy podgotujesz makaron, żeby po zapieczeniu był mięciutki, zawsze ryzykujesz, że delikatne ciasto będzie się rwało w trakcie faszerowania. Nie dogotujesz to wtedy bierzesz ryzyko, że makaron będzie twardawy. Sprawę ułatwia zastosowanie szprycy, ale to już zadanie z pogranicza cukiernictwa.
Problem można rozwiązać w inny sposób – zamiast rurek warto użyć płatów makaronowych do lasagni. Wystarczy je kilka minut podgotować, a potem zawinąć w nie farsz. To naprawdę nie jest trudne, a znakomicie ułatwia sprawę. Sami spróbujcie!

Składniki:

  • 200 g ricotty (standardowe opakowanie)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki kremowego sera (np. mascarpone)
  • 10 płatów makaronu lasagna
  • 1 duże jajko
  • Duża garść szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • Liść laurowy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1 

Wlej passatę do garnka, dodaj obraną cebulę, liść laurowy, łyżkę masła, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i  gotuj bez przykrycia.

Krok 2

Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, kiedy jeszcze się roztapia dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku.

Umyj i osącz szpinak i wrzuć na masło. Duś mieszając aż liski zwiędną. Zdejmij z ognia.

Krok 3

Do misy malaksera włóż ricottę, parmezan i szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj. Spróbuj k ewentualnie dopraw. Wbij jajko i jeszcze raz zmiksuj.

Krok 4

W szerokim rondlu zagotuj 2 litry wody, dobrze posól. Wkładaj płaty lasagni i gotuj partami (wrzucone razem skleją się) 3-4 minuty aż zrobią się elastyczne.

Krok 5

Zdejmij z ognia sos pomidorowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem (lub masłem), na dnie rozprowadź kilka łyżek sosu pomidorowego. 

Krok 6

Nastaw piekarnik na 180 stopni

Deskę do krojenia lub blat kuchenny podsyp niewielką ilością tartego parmezanu. Połóż na nim podgotowany płat makaronu, a na nim solidną łyżeczkę nadzienia i zwiń w rulon. Nadzienie nie musi zmieścić się w pierwszym „zwoju”, w tym sensie, że możesz zwijać makaron jak naleśnik z nadzieniem rozsmarowanym po całym placku. 

Układaj cannelloni w naczyniu żaroodpornym. Po zawinięciu wszystkich rulonów, zalej całość sosem pomidorowym, na wierzch wyłóż porwaną na kawałki mozzarellę, posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 25-30 minut.