Makaronowy torcik ze spaghetti. Łatwe do zrobienia, prawdziwie dekadenckie danie. Zapiekanka makaronowa z camembertem cieszy najpierw oko, a później kubki smakowe.

Czas: Godzina

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże 

W kuchni żydowskiej popularnym daniem szabasowym jest kugel – okrągła zapiekanka, która może występować albo w wersji na słodko, z makaronem i rodzynkami, lub robiona na sposób wytrawny, wtedy jest z ziemniakami i cebulą.  W obydwu przypadkach ważnym składnikiem są jajka, pełniące rolę spoiwa zapiekanki.

Kugel ziemniaczany robiliśmy już kilkakrotnie i jest to wspaniały dodatek do odświętnych dań, bardzo podobny do naszej, polskiej babki ziemniaczanej. Makaronowego kugla jeszcze nie piekliśmy, ale na pewno za niego się zabierzemy, bo zapiekanka, którą Wam dzisiaj prezentujemy bardzo nas do tego zachęciła.

Makaronowa zapiekanka inspirowana jest kuglem, stanowi rodzajem hybrydy wersji słodkiej i wytrawnej. Mamy tu makaron, ale pozostałe składniki już deserowe nie są: suszona szynka, jarmuż, pietruszka, parmezan, camembert i oczywiście jajka.

Skład zapiekanki może być być rozmaity: camemberta można zastąpić mozzarellą, można zrezygnować z szynki, żeby zdanie było wegetariańskie, lub przeciwnie, dodać do makaronu pieczonego kurczaka.

Przepis inspirowany przepisem z Soyummy.com

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • Garść szpinaku
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej lub innej suszonej
  • Garść jarmużu
  • Pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 4 plastry camemberta
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed końcem gotowania wsyp do makaronu garść jarmużu. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

Do głębokiej misy wsyp posiekaną natkę pietruszki, 1/2 szklanki startego parmezanu, szynkę pokrojoną w kostkę, wbij dwa jajka i wymieszaj całość. Dodaj do masy makaron i znowu dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem (używaliśmy okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm). Przełóż połowę makaronu do formy, delikatnie ubij i po bokach uformuj wyższe ranty, tak jak przy wałkowaniu pizzy. Wyłóż na makaron camembert – wyższe brzegi są po to, żeby ser nie wyciekł podczas pieczenia.

Włóż do formy drugą połowę makaronu, lekko dociśnij, wyrównaj wierzch, posyp połową szklanki parmezanu. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 40-50 minut aż wierzch się zrumieni.