Super prosta sałatka z fetą, w której słony smak słonego sera doskonale łączy się lekko słodkimi jędrnymi krewetkami. Idealna na letni lunch do pracy!
Czas: 30 minut na macerowanie, 5 minut na wykonanie
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Nieoczywista sałatka z fetą i krewetkami
Sałatka z fetą i krewetkami – to jeden z wielu zaskakujących a zarazem prostych przepisów Marka Bittmana, krytyka kulinarnego i autora książek kucharskich. Mark jest znany z prostych patentów na smaczne jedzenie zrobione z kilku składników w super szybkim czasie. Właśnie za takie przepisy cenimy go najbardziej!
Jeśli sądziliście, że krewetki nie łączą się ze serem to ten przepis obala mity na ten temat.
Więcej przepisów na oryginalne, ale zawsze pyszne sałatki znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 30 g krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano, może być suszone
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- Garść pomidorków koktajlowych
- Garść świeżej bazylii lub rukoli, albo roszponki
- Ser feta
Przygotowanie:
Krok 1
Rozetrzyj ząbek czosnku z odrobiną soli na pastę – używając płaskiej strony noża rozcieraj posiekany ząbek o deskę do krojenia. Wymieszaj z łyżką oliwy i oregano. Natrzyj marynatą krewetki i odstaw na 30 minut.
Krok 2
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy usmaż krewetki – smaż po 2 min z każdej strony.
Podawaj krewetki z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i pokruszonym serem feta.
Smacznego!