Pyszna pomidorowa z pieczonych warzyw i pieczonych jabłek. Idealne połączenie słodyczy, które dają jabłka i marchew i kwaskowości, pochodzącej z pomidorów.

Czas: 50 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2-3

Jaka powinna być pomidorowa? Słodka i kwaskowata zarazem. Kwaskowość dostarczają pomidory (lub przecier), co do słodyczy, to niektórzy po prostu dodają cukru lub miodu. Naszym zdaniem, sztuczne dosładzanie pomidorowej to niemal przestępstwo. Zamierzony efekt, czyli równowagę słodkości i kwaskowości można osiągnąć w inny sposób. W tym przepisie znajdziecie na to najlpeszy  patent. Składniki pomidorowej trzeba upiec – w wysokiej temperaturze cukry w nich zawarte karmelizują się dodając więcej wyczuwalnej słodyczy. Po drugie trzeba odpowiednio dobrać składniki. W naszym przepisie znajdziecie słodką marchew, paprykę oraz – jabłko. Dodatek jabłek, najlepiej złotych, szarych renet lub antonówek, sprawia, że zupa jest słodka i lekko winna w smaku.

Do pomidorowej polecamy Wam dodatek w postaci pesto bazyliowo-szpinakowego, które dodatkowo wzmacnia smak. Zupa super smakuje też z pierożkami ravioli.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 jabłka (najlepiej szare renty)
  • 1 łyżka mieszkanki włoskich przypraw (skład znajdziesz tutaj), albo po ½ łyżeczki
  • tymianku, rozmarynu, bazylii i oregano
  • ½ litra rosołu lub wody
  • 4 łyżki dobrego oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Nastaw piekarnika na 200 stopni.
Umyj warzywa i jabłka. Pomidory przekrój na połowy, marchewki obierz i pokrój w paski jak na frytki, cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, paprykę też pokrój w ćwiartki (wyrzuć gniazdo nasienne), jabłka przekrój na połowy. Przełóż wszystkie składniki do brytfanny, posyp ziołami, polej oleje, wymieszaj, wstaw do piekarnika. Piecz 45-50 minut aż marchewka będzie miękka.

Krok 2
Przestudź upieczone warzywa i jabłka, następnie zmiksuj ręcznym robotem. Wlej rosół, zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj wody, jeśli zupa jest za gęsta. Znowu zmiksuj.
Podawaj z pierożkami ravioli lub makaronem oraz pesto (przepis znajdziesz tutaj)
Smacznego!