Bardzo prosta do zrobienia sałatka z pieczonego kalafiora, upieczonej razem z nim cieciorki o prażonego jarmużu. Szczególnie polecamy sposób przygotowania kalafiora, zanurzonego wcześniej w aromatycznym cieście naleśnikowym. To rodzaj tempury, który na chrupko zapieka się w piekarniku.

Czas: 50 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Pachnąca orientalnymi przyprawami sałatka z pieczonego kalafiora jest bardzo łatwa do przygotowania, aj est przy tym daniem bardzo sycącym

Składniki:

  • Mała główka kalafiora
  • 2 puszki ciecierzycy po 400 ml
  • Opakowanie jarmużu (2 duże garście)
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Ciasto

  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub jaglanej
  • 1 łyżka garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • Sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Przygotuj ciasto: wsyp mąkę do misy, dodaj łyżkę garam masala, pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego i soli. Wymieszaj. Wlewaj powoli wodę aż powstanie ciasto bardziej gęste niż na naleśniki. Wlej sok z połowy cytryny, wymieszaj.

Krok 2

Umyj kalafiora i pokrój na różyczki. Włóż je do misy z ciastem i dokładnie obtocz w cieście. Przełóż na tackę do pieczenia.  Najlepiej na duża tackę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż kalafiora na połowie tacki. Odsącz cieciorkę, przemyj na sieci pod zimną wodą, osusz ręcznikiem, wysyp na druga połowę tacki, obok kalafiora.  Posyp  cieciorkę łyżką wędzonej papryki, połową łyżeczki pieprzu kajeńskiego, połową łyżeczki soli, polej dwiema łyżkami oleju, wymieszaj całość a następnie rozłóż równomiernie na tacce. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Przemieszaj po 20 minutach pieczenia.

Krok 3

Umyj jarmuż, odsącz z wody. Mocno rozgrzej patelnię, wyłóż na nią jarmuż i praż aż zrobi się chrupiący. Dopraw cebulą i czosnkiem w proszku. Przełóż do misy

Krok 4

Przełóż upieczonego kalafiora i cieciorkę do misy z jarmużem, wymieszaj, skrop sokiem z cytryny. Podawaj na zimno lub na ciepło.

Smacznego!