15 minut – tyle czasu wystarczy, żeby przygotować niesamowicie lekkie, a przy tym sycące i pachnące latem danie. Podstawę stanowi kuskus, kasza wymyślona przez nomadów, która świetnie sprawdzi się w kuchni każdego, komu brakuje czasu na wszystko.
Czas przygotowania: 10-15 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2 bardzo duże
W poezji i literaturze można wyróżnić pewien kierunek poświęcony jedzeniu, konkretnym potrawom i produktom. W Polsce nie jest on przesadnie rozwinięty, jeśli nie liczyć opisu biesiad w „Panu Tadeuszu” i wierszy Jana Brzechwy („Jak pan może panie pomidorze”).
Przepięknym przykładem, jak o jedzeniu można pisać jest wiersz Abu Abd Allaha bin al-Azraki, średniowiecznego zarządcy Granady „Rozmawiaj ze mną o kuskusie, to szlachetna i wytworna potrawa”. Czy można lepiej uhonorować jedzenie, które, dodajmy, powstało jako strawa biedaków, danie instant do szybkiego przygotowania dla ciągle będących w ruchu nomadzkich plemion beduińskich?
Kasza dla zabieganych
Kuskus jest specyficznym rodzajem kaszy, będącej wytworem rąk ludzkich. To granulat zrobiony z odpadów twardej pszenicy durum, namoczonych, podsuszonych i otoczonych mąką. W sklepach sprzedawany jest w postaci podgotowanej, która wymaga już tylko bardzo krótkiej obróbki cieplnej.
Kuskus tak samo dobrze sprawdza się w kuchni nomadów jak i w kuchni zbieganych mieszkańców prowadzących osiadły tryb życia. To przyjaciel wszystkich, którym brakuje czasu na wszystko, w tym na gotowanie.
Dzisiaj proponujemy Wam przepis na danie w rodzaju instant: wystarczy zamieszać kilka składników i gotowe. W przepisie występują krewetki, jeśli ktoś nie lubi owoców morza, lub nie ma na nie ochoty, może wykorzystać gotowane, lub pieczone mięso z kurczaka.
Kuskus z pomidorami i boczkiem
Ważnym składnikiem dania są pomidory. Jeśli macie sposobność kupcie różne rodzaje pomidorów: koktajlowe, malinowe, truskawkowe, wszystkie jakie znajdziecie. Każda odmiana ma swój smak i wszystkie zamknięte w jednym garnku tworzą super kompozycję smakową.
W przepisie występuje bekon – można z niego zrezygnować, ale dodaje on potrawie przyjemny słony, dymny posmak.
Przepis inspirowany blogiem Halfbakedharvest.
Składniki:
- 250 g surowych krewetek
- 0,5 kg różnych pomidorów, najlepiej małych pokrojone na połówki lub ćwiartki
- 4 plastry bekonu
- 2 ząbki czosnku posiekane w plastry
- 2 łyżki sosu sriracha
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 szklanka wina
- 2 szklanki kuskusu
- Sok z 1 limonki
- Szklanka liści bazylii
Przygotownie:
Krok 1
Rozgrzej w szeroki rondel i wyłóż na niego 4 plastry boczku. Smaż do momentu aż bekon stanie się chrupki – 5-7 minut. Zdejmij z rondla
Krok 2
Na wytopiony tłuszcz wyłóż obrane z pancerzyków krewetki. Smaż 2 minuty . Dodaj do nich czosnek, przesmaż chwilę, a następnie pomidory, tymianek i sos sriracha. Duś całość przez 2-3 minuty.
Wlej szklankę wina, zagotuj. Wysp kuskus, zamieszaj, przykryj i gotuj 5-7 minut aż kuskus będzie miękki. Jeśli kasza jest zbyt gęsta rozrzedź wodą.
Skrop sokiem z limonki, dodaj porwane liście bazylii.