Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2-3
To danie to rodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka tylko kilka składników, miksujesz i gotowe. Tu gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi.
Do zupy podaliśmy grzanki z gruszkami i zapieczonym kozim serem. Wyszedł zgrabny duet.
Składniki:
- Brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 50 g mielonych migdałów
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- Kilka łyżek soku z cytryny
- 3 łyżki kurkumy
- Pół łyżeczki curry
- Pół łyżeczki kminu
- Pół łyżeczki oregano
- Pół łyżeczki tymianku
Na grzanki:
- 4 kromki ciemnego pieczywa
- Gruszka
- Kawałek sera pleśniowego
- Kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj brokuła i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalej wodą, tak by przykryła całość. Zagotowuj pod przykryciem i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut lub do czasu aż głąbik będzie miękki.
Krok 2
Zmiel drobno migdały, najlepiej w mikserze względnie utrzyj w moździerzu, choć sprzęt mechaniczny będzie lepszy, gdyż orzechy trzeba zemleć na proszek. Na pięć minut przed końcem gotowania wsyp migdały do brokułów. Dodaj też suszone zioła i korzenie: 3 łyżki kurkumy, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki kminu, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki tymianku.
Krok 3
Ugotowanego brokuła ściągnij z ognia, lekko ostudź a następnie zmiksuj na krem. Dolej 1/3 szklanki mleka kokosowego, ponownie zmiksuj. Przyprawi solą, pieprzem i cytryną według uznania.
Krok 4
Zrób grzanki. Stostuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz z obydwu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Pokrój gruszkę w plastry, a ser w kostkę i połóż na tosty. Wstaw do mikrofali i chwilę zapiecz całość.
Podawaj tosty posypane pokruszonymi orzechami włoskimi jako dodatek do zupy.
Pycha!