Kasza i grzyby to duet doskonały, jak para kochanków. W pojedynkę smakują dobrze, ale dopiero połączeni w tym pęczotto pokazują na co ich stać. Pyszny lunch dla 2 osób za 10 zł.
Czas: ok. 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 10 zł
Kasze co do zasady kochają się w grzybach, i świeżych i suszonych. Gryczana palona i niepalona świetnie komponuje się z grzybami jako farsz do karpia i dorady, a już najbardziej do świętomarcińskiej gęsi.
Jaglanej dobrze jest w towarzystwie kurek i dobrze sprawdza się jako nadzienie do pieczonej papryki, albo cukini.
Charakterny pęczak, z lekko twardymi ziarenkami znakomicie wchłania aromaty suszonych prawdziwków, a grzyby tylko podkreślają jego smak i jędrność.
Pęczotto na dwa sposoby
U nas na poniedziałkowy lancz do pracy było pęczotto. To jedno z tych szybkich dań, które można zrobić błyskawicznie dzień wcześniej. Przygotowujemy kaszę na dwa sposoby: szybki – dla zagonionych oraz wymagający więcej czasu – dla tych, którzy go mają.
W pierwszym pęczak po prostu zalewamy płynem spod grzybów i gotujemy jak zwykłą kaszę. W drugim płyn dolewamy stopniowo – jak w risotto.
I w jednym i w drugim przypadku danie pysznie smakuje, pachnie lasem, jesienią i Wigilią:)
Składniki: (dla 2 osób)
- ½ szklanki pęczaku
- Mała garść suszonych grzybów, czyli około 20 g
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- Kawałek selera korzeniowego
- 2 szalotki lub 2 dymki
- 1 łyżka masła (lub dwie jesli kaszę robimy jak risotto)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka koperku lub pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka parmezanu
- Garść liści szpinaku
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.
Obierz marchew, pietruszkę. Pokrój je wzdłuż na pół, a potem jeszcze raz na pół. Obierz i pokrój na kawałki selera, np. na frytki. Skrop warzywa łyżką oleju, dokładnie w nim obtocz, posól i posyp tymiankiem. Piecz przez około 30 minut.
Nie opłaca się włączać piekarnika dla dwóch marchewek. Zobacz nasze menu na tydzień, w którym za jednym zamachem upiekliśmy też kurczaka z ziemniakami Hasselback i innymi warzywami, aby nie marnować energii elektrycznej i pieniędzy.
Jeśli nie chcesz piec, nie masz czasu, warzywa możesz też pokroić w kostkę i usmażyć na dwóch łyżkach oleju z dodatkiem łyżki masła. Pieczone mają jednak zdecydowanie głębszy smak.
Krok 2
Namocz grzyby przez co najmniej pół godziny, a następnie gotuj je w tej samej wodzie przez 10 minut. Wyciągnij z wody i pokrój w paski.
Krok 3
Posiekaj drobno szalotki. Rozgrzej w rondlu łyżkę masła i wsyp na nią szalotkę i grzyby. Smaż 2-3 minuty a następnie przełóż do innego naczynia.
Krok 4
Do tego samego rondla wlej 2 łyżki oleju (albo najlepiej łyżkę gęsiego smalcu). Rozgrzej.
Szybko przepłucz pęczak w zimnej wodzie, odsącz i wsyp na dobrze rozgrzany tłuszcz. Mieszaj tak by olej/smalec pokryły każde ziarenko.
Praż pęczak przez około 5 minut, pamiętając o mieszaniu. Pęczak powinien stać się połyskliwy i lekko podprażony.
Teraz szybki sposób robienia kaszy. Zalej podprażony pęczak wodą spod gotowanych grzybów. Przykryj patelnię i na małym ogniu gotuj pęczak ok. 15 minut, aż wchłonie cały płyn. Jeśli stanie się to wcześniej, dolej trochę przegotowanej wody. Po 20 minutach pęczak jest już wystarczająco miękki.
Gotowanie a la rosotto polega na tym, że podprażony pęczak zalewamy taką ilością płynu, żeby pokrył ziarenka. Kiedy zostanie wchłonięty dolej następną porcję i tak dalej aż do wyczerpania płynu. W tej wersji pęczaku dodaj na koniec do kaszy łyżkę zimnego masła i szybko rozprowadź, żeby pęczak pokrył się maślanym sosem i zyskał aksamitny wygląd.
Krok 5
Na koniec dodaj do kaszy pokrojone pieczone warzywa, grzyby, koperek, garść szpinaku i zetrzyj na wierzch parmezan.
Po prostu pycha!
Zobacz też przepis na pęczotto z papryką, jarmużem i chorizo.