Jeden z naszych ulubionych przepisów na sałatkę makaronową. Jest prosta, ale ma głęboki smak co jest zasługą pysznego sosu. Można ją jeść na zimno i na ciepło. Danie do przyrządzenia w 15 minut.
Przepis na sałatkę makaronową
Był czas kiedy za makaron uważaliśmy tylko spaghetti, a jego inne gatunki jakość niespecjalnie nas interesowały (no może z wyjątkiem lasagne). Teraz mamy zdecydowanie szersze makaronowe horyzonty – i uwielbiamy wszystkie rurki, wstążki, kolanka i gwiazdki. Najbardziej lubimy jednak orecchiette – czyli muszelki. Nie tylko za to, że mają piękny kształt, ale także dlatego, że doskonale sprawdzają się w sałatkach – i na ciepło i na zimno.
Dzisiaj zachęcamy Was właśnie do zrobienia mega szybkiej makaronowej sałatki ze świeżych pomidorków i muszelek z lekkim, aromatycznym sosem, którego ważnym składnikiem jest anchois. Warto je dodać, ale jeśli nie macie ich domu, albo za nimi nie przepadacie, możecie z nich zrezygnować. Sałatka i tak będzie pyszna. Możecie ją zjeść na zimno, ale pyszna jest też solidnie podgrzana.
Przepis na sałatkę makaronową pochodzi od Jamiego Oliviera.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczna porcji: 2
Składniki:
- 200 g makaronu muszelki lub innego drobnego makaronu
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce
- 1 filecik anchois (opcjonalnie, ale dobrze jest go dodać)
- 4 łyżki dobrej oliwy
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 suszona papryczka chili lub mała świeża
- Mały pęczek pietruszki drobno posiekany
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj wodę na makaron, posól (kopiasta łyżeczka soli). Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
W międzyczasie umyj i przekrój pomidorki na połowy, włóż do głębokiej misy, dodaj 4 łyżki oliwy i parmezanu, skruszoną papryczkę chili, posiekaną paprykę i filecik anchois roztarty na pastę. Wymieszaj, posól i popieprz.
Krok 3
Odcedź makaron i gorący przełóż do misy z warzywami. Wymieszaj dokładnie i podawaj na ciepło lub, po ostygnięciu, na zimno.
Smacznego!