Najsłynniejsza zupa chłodnik na świecie – gaspacho. Prosta, mega zdrowa i sycąca.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 4

Najsłynniejsza zupa chłodnik

Zupa chłodnik gaspacho

Chyba każdy słyszał o gaspacho, ale nie każdy próbował. Z mini sondy przeprowadzonej w pracy wynika, że najpopularniejszą na świecie zupę chłodnik próbowało ledwie kilka osób! Jeśli zaliczacie się do tych, którzy gaspacho znają tylko ze słyszenia to naprawdę straszna szkoda i czas najwyższy nadrobić zaległości. Gaspacho to zupa chłodnik o niebywałym, złożonym smaku, aksamitna, lekka a zarazem sycąca, chłodna i kojąca w dokuczliwe upały.

Przepis od Almodovara

Przepis pochodzi z filmu Pedro Almodovara „Kobiety na skraju załamania nerwowego” z 1988 r., w którym gaspacho gra główną rolę:) W pewnym momencie jedna z bohaterek pytana przez policję (bo film ma wątek kryminalny), co znajdowało się w podejrzanym gaspacho opowiedziała: Tomates, pimiento, cebollia, pepino, sal, vinagre.  

Naprawdę nic więcej nie trzeba, żeby zrobić najpyszniejszą zupę chłodnik. No może jeszcze ząbek czosnku:)

Przepis na to gaspacho pochodzi z bloga Thekitchn.com

Składniki:

  • 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1 twardy ogórek
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • Szczypta kuminu (opcjonalnie)
  • Szczypta pieprzu kajenskiego (opcjonalnie)
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1

Z chleba odkrój skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do misy. Polej oliwą (pół szklanki), wymieszaj.

Krok 2

Umyj pomidory, pokrój w grube talarki, a następnie wyciśnij z nich sok do misy z chleba (ostrożnie, bo sok pryska). Miąższ zachowaj. Odstaw nasączony chleb na 10 minut.

Krok 3

Umyj papryki, wytnij gniazdo nasienne, resztę pokrój w kostkę. Posiekaj ząbek czosnku i cebulę. Ogórka umyj i pokrój w kostkę.

Krok 4

Przełóż nasączony chleb do misy malaksera, zmiksuj na gładki krem. Dodaj pomidory. Znowu zmiksuj. Jeśli masz duży malakser dodaj teraz pozostałe warzywa: papryki, ogórka, czosnek i cebulę i miksuj, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli nie masz, miksuj składniki partiami.

Krok 5

Dopraw gaspacho solą, wlej ocet winny (kieruj się własnym smakiem i dodaj tyle, ile ci odpowiada), kumin i pieprz kajeński (jeśli używasz). Wymieszaj. Dodaj wody, żeby rozrzedzić zupę.

Wstaw do lodówki i schładzaj gaspacho przez co najmniej 3 godziny. Najlepiej przez całą noc.

Smacznego!