Penne alla vodka, spaghetti ze szparagami i ziemniakami, piccadillo, włoska pomidorowa, sushi bowl, czyli sushi bez zawijania – menu w tym tygodniu jest nieźle zakręcone. Przepisy są proste, ale efekty Was zaskoczą!

Dania, które Was zaskoczą

W książkach, poradnikach, internecie, znadziecie mnóstwo przepisów na dania dla dzieci z pomysłami jak je zrobić, podać, uatrakcyjnić, żeby mały konsument raczył je zjeść. Czy ktoś jednak pomyślał nad przepisami dla rodziców? Szczególnie wykończonych przez pociechy? Mamy dla Was zestaw takich dań! Prostych i równocześnie niecodziennych, które smakują jak „dobrze przespana noc”.?

Przepisy dla niewyspanych rodziców

Menu w tym tygodniu to sentymentalna podróż w czasie. Już raz je zrobiliśmy, przed rokiem, kiedy Miłosz skończył roczek. W tym tygodniu stuknęły mu dwa latka (choć zapytany ile ma lat, odpowiada „dziesięć”?)

To prawda, co mówi porzekadło, że upływ czasu najlepiej widać po dzieciach… Niesamowite jak czas szybko płynie! Przecież ledwie wczoraj po raz kolejny przyjechaliśmy na porodówkę w św. Zofii, tydzień po terminie, bo nasz syn nie spieszył się z przyjściem na świat, aż wreszcie zachęcony oksytocyną, urodził się ekspresem.
Dopiero co obchodziliśmy pierwsze urodziny Miłosza, zmęczeni, zmordowani i niewyspani, bo nasze dziecko budziło się w nocy, jakby miało nastawiony budzik, regularnie co dwie godziny, a w dzień nie spało w ogóle.

W tym roku też mało śpimy, bo od końca grudnia jesteśmy w trakcie maratonu żłobkowych infekcji. Aktualny etap to szkarlatyna z temperaturą regularnie podjeżdżającą pod 40 stopni z hakiem…

Proste przepisy na wyszukane dania

Śpimy mało i w związku z tym przypomniało nam się menu sprzed roku, które powstało po lekturze wpisu w serwisie kulinarnym „New York Timesa” „Almost as good as all night’s sleep” (Prawie tak dobre jak cała przespana noc) z zestawem prostych dań dla niewyspanych rodziców, przepisów będących rekompensatą za zarwane godziny.

Polecamy Wam ten zestaw, niekłopotliwy, mało wymagający jeśli chodzi o umiejętności kulinarne, jak i poświęcony czas. Dania są ciekawe i oryginalne, można je zrobić do pracy, ale też podać gościom – wrażenie gwarantowane.

Całe menu wygląda tak:

Poniedziałek: PONIEDZIAŁEK: PENNE ALLA VODKA

Jedno z tych dań, obok których nie można przejść obojętnie. Już sama nawa kusi i przyciąga uwagę. Makaron i wódka? Czy ktoś się tutaj opił? Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Tyle legendy. Jak było naprawdę sprawdźcie sami:) Zobacz przepis

Wtorek: SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO

Połączenie ziemniaków z makaronem może Wam się wydać nieoczywiste i dziwne, ale jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które (jak to u Włochów) doskonale się sprawdza. Dzięki ziemniakom to proste danie jest bardziej sycące! Przyrządzając danie trzeba uważać, żeby nie rozgotować ziemniaków. Najlepiej jest użyć ziemniaków twardszych, sałatkowych o zwartym miąższu. Podany w przepisie czas gotowania jest orientacyjny i zależy od ziemniaków i grubości krążków. Generalna rada jest taka, żeby dodać makaron do ziemniaków, gdy lekko się obgotują i można je już nakłuć nożem.

Sroda:  PICADILLO JAK KUBA GORĄCE

Prawie każdy kto lubi jeść, wie co to jest chili con carne – pyszne danie kuchni meksykańskiej. Zupełnie nieznana jest u nas natomiast bardzo podobna, jeśli nie lepsza, potrawka – picadillo – niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę, ale jest od niej bogatsze w smaku.

Czwartek: WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM ORZO

Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo przypomina naszą klasyczną zupę pomidorową, tyle że z… ryżem. Makaron orzo i przed i po ugotowaniu wygląda właśnie jak ziarenka ryżu. W tej włoskiej zupie pełni jednak tylko funkcję dekoracyjną, bo jej istotę stanowi połączenie pokrojonej w drobną kostkę marchewki z pomidorami. To klasyczny słodko-kwaśny zestaw, z nutą selera, podkręcony aromatem suszonych ziół.

Piątek: SUSHI BOWL, CZYLI SUSHI BEZ ZAWIJANIA

Lubisz sushi, ale nie masz czasu, głowy, umiejętności, ochoty (niepotrzebne skreślić), żeby je robić w domu? Mamy dla Ciebie doskonały przepis na super szybkie sushi bez zawracania sobie głowy rolowaniem gotowanego ryżu! Oto sushi bowl!

Smacznego!