Makaron stir fry to idealne danie dla smakoszy, którzy mają mało czasu. Wystarczy kilka minut intensywnego mieszania składników na rozgrzanym ogniu i powstaje pachnące świeżością danie z nutą orientu. 

Czas: ok. 20 minut (uwzględnij też czas na rozmrożenie krewetek i namoczenie grzybów)

Poziom trudności: łatwy

Szacowana cena dla 2 osób: ok. 42 zł

Przepis na makaron i warzywa stir fry - kuchnia orientalna

Stir fry – czyli szybko i pysznie

Przygotowanie stir fry wymaga minimum pracy, ale jest pyszne i pożywne. Składniki oprócz makaronu są dowolne, my uwielbiamy go z warzywami i krewetkami.

Stir fry to chińska technika przyrządzania potraw o dość krótkiej jednak historii. Sam wok, czyli specyficzny rondel z lejkowatym dnem, ma już grubo ponad 2 tys. lat, jednak początkowo był wykorzystywany do suszenia ziarna. Smażenie na tłuszczu roślinnym to przez długie wieki była zabawa tylko dla najbogatszych, gdyż olej/oliwa kosztowały ciężkie pieniądze i używano ich raczej jako paliwa do lamp. Dopiero w XX w. stir fry upowszechnił się jako technika szybkiego smażenia potraw, najpierw na Zachodzie, w USA, w rodzinach chińskich imigrantów, skąd trafiła do kuchni na całym świecie.

Stir fry uważane jest za jednen z najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków, gdyż podczas krótkiego smażenia produkty nie tracą swoich właściwości odżywczych.

Składniki:

  • Opakowanie makaronu pszennego
  • Garść grzybów mun
  • Opakowanie krewetek tygrysich 300 g (aby obniżyć cenę dania można je zastąpić krewetkami koktajlowymi)
  • Papryka czerwona
  • Papryka zielona
  • Papryka żółta (do tego dania wystarczy po kawałku każdej papryki, zobacz jak wykorzystać resztę papryki w sałatce tri colores)
  • Brokuł
  • Ząbek czosnku
  • Garść szpinaku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy extra vergine
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru brązowego
  • Papryczka chili
  • Szczypiorek z dymki
  • Kiełki

Przygotowanie:

Krok 1

Rozmroź krewetki, zalej garść suszonych grzybów mun ciepłą wodą by się namoczyły (jeśli masz taką możliwość, zrób to kilka godzin przed przystąpieniem do gotowania).

Gotuj grzyby przez 10 minut. Wrzuć też makron do wrzątku i gotuj wedle wskazań na opakowaniu – zazwyczaj około 5 minut. Pilnuj makaronu, żeby go nie rozgotować, bo trafi jeszcze na patelnię i będzie podsmażany.

Krok 2

Podczas gdy makron i grzyby gotują się, przygotuj warzywa: podziel brokuł na różyczki i włóż do głębokiej misy.

Kiedy ściągniesz grzyby z ognia odcedź je na brokuł, blanszując go w gorącej wodzie po grzybach przez 2 minuty.

Odcedź makaron i przelej zimną wodą.

Pokrój paprykę w paski. Pokrój w paski grzyby. Posiekaj w plasterki czosnek.

Krok 3

Dobrze rozgrzej olej w rondlu lub woku. Dodaj czosnek i zaraz ułóż na nim krewetki. Uważaj by nie przypalić czosnku. Po chwili odwróć krewetki na drugą stronę i po kilkudziesięciu sekundach ściągnij z rondla.

Wrzuć do rondla papryki. Mieszaj chwilę i dorzuć grzyby. Dodaj łyżkę sosu sojowego i rybnego. Smaż na ostrym ogniu około 2-3 minut.

Odcedź brokuły i dorzuć je do rondla. Dodaj posiekaną papryczkę chili i wymieszaj. Dodaj miód i znowu wymieszaj.  Dodaj  makaron i połącz z przesmażonymi warzywami.

Przypraw sosem sojowym i rybnym. Dodaj olej sezamowy. Smaż chwilę mieszając.

Na koniec dodaj krewetki i szpinak. Jeszcze raz wymieszaj. Posyp kiełkami.

Smacznego!

makaron stir fry

Zobacz menu na tydzień, w którym wykorzystaliśmy  ten przepis.