Nie kupuj keczupu – zrób własny, domowy keczup, zdrowszy i smaczniejszy niż ze sklepu! Poziom trudności – łatwiej już nie można 🙂
Co jest w keczupie kupionym w sklepie? Oprócz glutaminianu i innych E-250 – cukier i jeszcze raz cukier. Keczup to niezła bombka kaloryczna. Niestety, bez cukru keczupu zrobić się nie da. Jednak robiąc domowy keczup sami decydujecie ile cukru dodać. Poza tym, zamiast białego możecie użyć zdrowszego, brązowego.
Domowy keczup o obniżonej zawartości cukru
My przygotowując domowy keczup na majówkę zeszliśmy do 2 łyżek cukru na opakowanie passaty. W oryginalnym przepisie była aż połowa szklanki! Mimo obniżenia zawartości cukru nasz keczup wciąż jest pyszny, lekki, lekko kwaskowaty z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu.
Z domowym keczupem jest jeszcze jedna fajna sprawa: można samemu decydować jaki ma mieć smak, jak ma być ostry, czy bardziej słodki lub kwaskowaty.
Składniki:
- Opakowanie pasaty pomidorowej (400 g)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- Mała cebula
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki utartych ziaren gorczycy
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
- 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń w wersji łagodnej)
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć do rondla. Smaż mieszając na średnim ogniu przez 5 minut. Posiekaj czosnek w talarki i dodaj do cebuli. Smaż jeszcze 2 minuty. Uważaj, żeby nie przypalić warzyw.
Krok 2
Dodaj do rondla cukier i smaż, aż zacznie się rozpuszczać. Wtedy dodaj do niego przyprawy: gorczycę, ziele angielskie i cynamon. Zamieszaj. Następnie dodaj przecier pomidorowy. Smaż chwilę mieszając. Zalej całość octem winnym, zamieszaj i wlej do rondla przecier pomidorowy. Dodaj sól. Zagotuj, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
Ostudź i przełóż do szczelnego pojemnika.
W lodówce możesz przechowywać domowy keczup przez 2 tygodnie.
Smacznego!