Kurczak adobo w delikatnym słodko-słono-kwaśnym sosie ma niesamowity smak. Nawet jeśli ktoś nie lubi kaszy gryczanej to z tym sosem wciągnie go aż miło patrzeć.
Czas: 45 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Kurczak adobo jest narodowym daniem Filipińczyków i, jak często bywa z takimi potrawami, jest wiele przepisów jak je zrobić. Nie ma w nim nic skomplikowanego. Podstawę dania stanowi sos na bazie sosu sojowego. Są jednak dwie szkoły jeśli chodzi o pozostałe składniki. Według jednej kurczak adobo powinien być duszony w sosie z sosu sojowego i octu. Według drugiej, koniecznie do sosu trzeba dodać czegoś słodkiego.
Nam bardziej odpowiada wersja na słodko. Nie, nie krzyw się na dodatkowe kalorie. Dodatek cukru lub miodu znakomicie przełamuje smak słono-kwaśnego sosu. Ilości są naprawdę niewielkie, a kurczak adobo w delikatnym sosie z niewielką nutką słodyczy sporo zyskuje.
W ogóle sos jest absolutnym fundamentem tego dania. Sos sojowy, ocet i woda mieszają się z sokami z kurczaka, tworząc wspaniałą i delikatną miksturę. Sosu jest sporo. My lubimy go odparować solidnie, żeby go zagęścić i uzyskać bardziej skondensowany smak.
Sos jest pyszny i doskonale komponuje się z wszystkimi dodatkami. Nasz kurczak adobo w delikatnym sosie doskonale smakował ze zwykłą kaszą gryczaną niepaloną. Możesz do niego podać ryż, ziemniaki, czy kuskus.
Nasz kurczak adobo powstał na podstawie przepisu z panglasanpinoy.com
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 3 liście laurowe
- 8 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki białego octu
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 6 ząbków czosnku obranych
- 1 szklanka wody
- 1 ostra papryczka (opcjonalnie)
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Do dużej misy wlej sos sojowy, ocet, miód i zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj. Włóż do marynaty udka kurczaka. Odstaw na minimum 15 minut, albo maksymalnie na całą noc.
Krok 2
Rozgrzej na patelni – musi być dość głęboka – 3 łyżki oleju. Wyjmij z marynaty udka i wykładaj na rozgrzany olej skórą do dołu. Uważaj, bo tłuszcz może pryskać! Smaż 2 minuty, obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Zalej mięso marynatą (razem z czosnkiem), dolej szklankę wody, dodaj liście laurowe i pokrojoną ostrą papryczkę jeśli używasz i duś na wolnym ogniu przez 15 minut. Obróć ponownie kurczaka skórą do dołu i duś kolejne 15 minut. Znowu obróć kurczaka i podkręć temperaturę pod patelnią, żeby odparować nadmiar sosu.
Krok 3
Podawaj z ryżem, kaszą, kuskusem i ulubioną surówką.
Smacznego!