Kurczak adobo w delikatnym słodko-słono-kwaśnym sosie ma niesamowity smak. Nawet jeśli ktoś nie lubi kaszy gryczanej to z tym sosem wciągnie go aż miło patrzeć.

Czas: 45 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4

kurczak adobo w delikatnym

Kurczak adobo jest narodowym daniem Filipińczyków i, jak często bywa z takimi potrawami, jest wiele przepisów jak je zrobić. Nie ma w nim nic skomplikowanego. Podstawę dania stanowi sos na bazie sosu sojowego. Są jednak dwie szkoły jeśli chodzi o pozostałe składniki. Według jednej kurczak adobo powinien być duszony w sosie z sosu sojowego i octu. Według drugiej, koniecznie do sosu trzeba dodać czegoś słodkiego.

Nam bardziej odpowiada wersja na słodko. Nie, nie krzyw się na dodatkowe kalorie. Dodatek cukru lub miodu znakomicie przełamuje smak słono-kwaśnego sosu. Ilości są naprawdę niewielkie, a kurczak adobo w delikatnym sosie z niewielką nutką słodyczy sporo zyskuje.

W ogóle sos jest absolutnym fundamentem tego dania. Sos sojowy, ocet i woda mieszają się z sokami z kurczaka, tworząc wspaniałą i delikatną miksturę. Sosu jest sporo. My lubimy go odparować solidnie, żeby go zagęścić i uzyskać bardziej skondensowany smak.

Sos jest pyszny i doskonale komponuje się z wszystkimi dodatkami. Nasz kurczak adobo w delikatnym sosie doskonale smakował ze zwykłą kaszą gryczaną niepaloną. Możesz do niego podać ryż, ziemniaki, czy kuskus.

Nasz kurczak adobo powstał na podstawie przepisu z panglasanpinoy.com

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 3 liście laurowe
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki białego octu
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 6 ząbków czosnku obranych
  • 1 szklanka wody
  • 1 ostra papryczka (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1

Do dużej misy wlej sos sojowy, ocet, miód i zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj. Włóż do marynaty udka kurczaka. Odstaw na minimum 15 minut, albo maksymalnie na całą noc.

Krok 2

Rozgrzej na patelni – musi być dość głęboka – 3 łyżki oleju. Wyjmij z marynaty udka i wykładaj na rozgrzany olej skórą do dołu. Uważaj, bo tłuszcz może pryskać! Smaż 2 minuty, obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Zalej mięso marynatą (razem z czosnkiem), dolej szklankę wody, dodaj liście laurowe i pokrojoną ostrą papryczkę jeśli używasz i duś na wolnym ogniu przez 15 minut. Obróć ponownie kurczaka skórą do dołu i duś kolejne 15 minut. Znowu obróć kurczaka i podkręć temperaturę pod patelnią, żeby odparować nadmiar sosu.

Krok 3

Podawaj z ryżem, kaszą, kuskusem i ulubioną surówką.

Smacznego!