Łatwe do przyrządzenia kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków. Do tego treściwy, wytrawny sos. Proste, pyszne, sycące danie.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: łatwy
Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł
Przepis inspirowany jednym z programów Kuchniplus, którego prowadzący – niestety nie możemy przypomnieć sobie jego nazwiska – robił kotlety rybne podczas pobytu u kanadyjskiego rybaka, korzystając ze świeżo uwędzonych przez niego ryb. Nasze kotlety powstały na mniej więcej tym samym równoleżniku, po przeciwnej stronie globu, w Słopnicach, gdzie również mieliśmy okazję jeść lokalnego, pochodzącego z ekologicznej hodowli pstrąga w cenie, w jaką nie uwierzyliby bywalcy warszawskich targów rybnych (zawsze się zastanawiamy kto inkasuje te marże zaszyte w stołecznych cenach).
W Warszawie, nolens volens, kupujemy ryby dostępne w handlu, ale nigdy w hipermarketach. Dobra rybę można kupić pod Halą Mirowską.
Kotlety są łatwe do zrobienia: wystarczy połączyć tłuczone ziemniaki i ryby. Tego typu połączenie to jeden ze standardów anglosaskiej kuchni o nazwie fishcake. Standardowo występuje w nim ryba surowca. Duet z wędzonym pstrągiem to ciekawa odmiana – zdecydowanie upraszcza przepis, bo wykonanie zajmuje kilka minut, a smakowo prezentuje się nader przyjemnie w dużej mierze dzięki treściwemu, wytrawnemu sosowi.
Składniki:
- Wędzony pstrąg
- 4 ugotowane ziemniaki
- Siekana pietruszka
- Sól, pieprz
- Jajko
- 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej, lub bułki tartej do panierowania
Sos
- Opakowanie jogurtu greckiego 250 ml
- 3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika)
- Garść orzechów włoskich
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki obieramy i gotujemy około 15 minut, aż staną się miękkie (młodych ziemniaków nie trzeba obierać). Ugotowane lekko studzimy i rozgniatamy na masę. Nie musi być gładka, jeśli nie przeszkadza Wam mały kawałek kartofla w kotlecie.
Krok 2
Ziemniaki łączymy z rybą, z której usuwamy wcześniej ości. Do masy dodajemy posiekaną pietruszkę.
Mieszamy i formujemy kotlety.
Krok 3
Rozbijamy jajko do miski, mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę razową, albo bułkę tartą. Panierujemy kotlety maczając je najpierw w jajku, a potem w mące.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju i smażymy kotlety na złoto po 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 4
Przygotowujemy sos. Orzechy włoskie chwilę prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy na małe kawałki. Dodajemy je do jogurtu greckiego razem z posiekanym szczypiorkiem i 3 łyżkami chrzanu. Solimy i mieszamy.
Krok 5
Na talerz wykładamy kotlety, obok kładziemy sos. Do dania można podać gotowanego kalafiora.
Kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków to wariacja na temat klasycznego dania kuchni anglosaskiej – fishcake, czyli burgerów rybno-ziemniaczanych.
Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.