Najlepsza i najprostsza letnia sałatka – panzanella. Właśnie o tej porze roku smakuje najlepiej, bo pomidory są dojrzałe, pachnące i soczyste.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Liczba kalorii w porcji: około 300

Nie ma nic lepszego niż pachnące słońcem, soczyste, dojrzałe pomidory. Takie właśnie są najlepsze do przygotowania panzanelli. Ta mega popularna i prosta włoska sałatka robiona jest na sto sposobów. W Niedzielnym Kucharzu znajdziesz panzanellę z tofu, panzanellę ze stekiem, panzanellę z pieczonych wearzyw. Najlepsza jest klasyczna panzanella ze świeżych, dojrzałych pomidorów. Muszą  być miękkie i soczyste. Sok z pomidorów stanowi bowiem podstawę sosu, w którym skąpana jest sałatka. Oliwa i ocet balsamiczny, dodawane do panzanelli, pełnią rolę tylko dodatków. Sok z pomidorów, pachnący, słodko-kwaśny nadaje sałatce aromatu i smaku.

Najlepiej jest użyć różnych gatunków pomidorów – im więcej tym lepiej, bo tym bogatszy będzie sos i sama panzanella.

Polecamy tę prostą, zdrową, chrupiącą i pachnącą sałatkę, która o tej porze roku, w upalne letni dni smakuje najlepiej.

Składniki:

  • 6 różnych, dojrzałych pomidorów: malonowe, żółte, śliwkowe, bawole serca
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 ciabatka lub kromka chleba
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej suszonej
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj warzywa. Sałatę porwij na kawałki, pomidory pokrój. Przełóż do dużej misy.

Krok 2

Porwij pieczywo na małe kawałki. Wyłóż na rozgrzaną patelnię, praż do momentu aż pieczywo zrobi się chrupiące. Zdejmij z patelni.

Krok 3

Na tę samą patelnię wyłóż plastry szynki. Smaż na na średnim ogniu aż szybka zrobi się chrupiąca. Porwij na mniejsze kawałki.

Krok 4

Przełóż pieczywo i szynkę do misy z warzywami. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Polej oliwą i octem balsamicznym. Wymieszaj. Posyp parmezanem. Podawaj. Smacznego!