Najlepsza i najprostsza letnia sałatka – panzanella. Właśnie o tej porze roku smakuje najlepiej, bo pomidory są dojrzałe, pachnące i soczyste.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Liczba kalorii w porcji: około 300
Nie ma nic lepszego niż pachnące słońcem, soczyste, dojrzałe pomidory. Takie właśnie są najlepsze do przygotowania panzanelli. Ta mega popularna i prosta włoska sałatka robiona jest na sto sposobów. W Niedzielnym Kucharzu znajdziesz panzanellę z tofu, panzanellę ze stekiem, panzanellę z pieczonych wearzyw. Najlepsza jest klasyczna panzanella ze świeżych, dojrzałych pomidorów. Muszą być miękkie i soczyste. Sok z pomidorów stanowi bowiem podstawę sosu, w którym skąpana jest sałatka. Oliwa i ocet balsamiczny, dodawane do panzanelli, pełnią rolę tylko dodatków. Sok z pomidorów, pachnący, słodko-kwaśny nadaje sałatce aromatu i smaku.
Najlepiej jest użyć różnych gatunków pomidorów – im więcej tym lepiej, bo tym bogatszy będzie sos i sama panzanella.
Polecamy tę prostą, zdrową, chrupiącą i pachnącą sałatkę, która o tej porze roku, w upalne letni dni smakuje najlepiej.
Składniki:
- 6 różnych, dojrzałych pomidorów: malonowe, żółte, śliwkowe, bawole serca
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 ciabatka lub kromka chleba
- 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej suszonej
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj warzywa. Sałatę porwij na kawałki, pomidory pokrój. Przełóż do dużej misy.
Krok 2
Porwij pieczywo na małe kawałki. Wyłóż na rozgrzaną patelnię, praż do momentu aż pieczywo zrobi się chrupiące. Zdejmij z patelni.
Krok 3
Na tę samą patelnię wyłóż plastry szynki. Smaż na na średnim ogniu aż szybka zrobi się chrupiąca. Porwij na mniejsze kawałki.
Krok 4
Przełóż pieczywo i szynkę do misy z warzywami. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Polej oliwą i octem balsamicznym. Wymieszaj. Posyp parmezanem. Podawaj. Smacznego!