Kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi orzechami i stanowi świetny podkład do soczystego mięsa. Idealne na lunch do pracy. 

Czas: 40 minut

Poziom trudności: łatwy

Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 18 zł

Nazwa tego dania może wydać się pretensjonalna, bo to przecież zwykła kasza z niepotrzebnym pozowaniem na cudzoziemskie danie Może i tak, ale niezależnie od nazwy jest to danie proste a zarazem wykwintne, aromatyczne i bardzo smakowite. Miękka kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze gryczotto podaliśmy na dwa sposoby: z pieczoną kaczką i z rybą.

Filet z kaczki upiekliśmy w niedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę.

Składniki:

  • 2 filety z kaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga
  • Pół szklanki palonej kaszy gryczanej
  • Białko z jednego jajka
  • Garść orzechów włoskich
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki tymianku
  • 4 łyżki siekaniej rukoli
  • 3 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczynamy od oddzielenia białka od żółtka. Białko lekko ubijamy rózgą na pianę. Dodajemy kaszę, imieszamy tak by każde ziarenko się nią pokryło.

Krok 2

Rozgrzewamy rondel o grubym dnie, dość mocno, ale tak by naczynie nie było za bardzo gorące. W czajniku zagotowujemy wodę na wrzątek w ilości dwa razy większej niż objętość kaszy, czyli około szklanki.

Do rozgrzanego rondla wsypujemy kaszę. Początkowo białko zacznie przywierać do dna, dlatego trzeba szybko mieszać kaszę, żeby się obsmażyła, a białko nie spaliło.

Po około 2 minutach zalewamy kaszę wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.

Po tym czasie zdejmujemy kaszę z palnika, szczelnie otulamy ręcznikiem, albo ściereczką kuchenną i odstawiamy na 15-20 minut, żeby gryczotto wchłonęło całą wilgoć i ładnie zmiękło.

Krok 3

Przygotowujemy dodatki do kaszy. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wysypujemy posiekane orzechy włoskie, żeby nieco się podsmażyły. Czas – kilka minut. Ściągamy z patelni.

Krok 4

Rozgrzewamy na patelni masło. Drobno siekamy szalotki oraz tymianek. Wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż cebulka zmięknie, czyli około 3-5 minut.

Kiedy kasza już napęcznieje, dodajemy do niej przesmażoną szalotkę z tymiankiem oraz posiekane orzechy. Drobno kroimy rukolę i też wrzucamy do środka. Solimy, pieprzymy, mieszamy. Gotowe.

Krok 5

Zabieramy się za usmażenie kaczki. Filet solimy i pieprzymy. Nacinamy  skórkę ukośnie w poprzek (potrzebny jest ostry nóż). Dzięki temu tłuszczyk wytopi się podczas smażenia, skórka będzie chrupiąca i nie będzie się zawijać, kurcząc się pod wpływem temperatury.

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Kładziemy na niej kaczkę skórką do dołu i smażymy przez 10 minut.

Po 10 minutach odwracamy kaczkę na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty. Po tym czasie ściągamy mięso z patelni i przykrywamy do ostygnięcia.

Przed podaniem kroimy na plastry i dodajemy na wierzch odrobinę dżemu żurawinowego.

Zamiast kaczki kaszę można podać z wędzonym pstrągiem i skropić go odorbiną dresingu z cytryny, oleju i miodu (proporcje: łyżeczka cytryny i oleju, pół łyżeczki miodu).

Smacznego!

Przepis na gryczotto z kaczką i orzechami

Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy  ten przepis.