Kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi orzechami i stanowi świetny podkład do soczystego mięsa. Idealne na lunch do pracy.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 18 zł
Nazwa tego dania może wydać się pretensjonalna, bo to przecież zwykła kasza z niepotrzebnym pozowaniem na cudzoziemskie danie Może i tak, ale niezależnie od nazwy jest to danie proste a zarazem wykwintne, aromatyczne i bardzo smakowite. Miękka kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze gryczotto podaliśmy na dwa sposoby: z pieczoną kaczką i z rybą.
Filet z kaczki upiekliśmy w niedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę.
Składniki:
- 2 filety z kaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga
- Pół szklanki palonej kaszy gryczanej
- Białko z jednego jajka
- Garść orzechów włoskich
- 2 szalotki
- 4 łyżki tymianku
- 4 łyżki siekaniej rukoli
- 3 łyżki masła
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od oddzielenia białka od żółtka. Białko lekko ubijamy rózgą na pianę. Dodajemy kaszę, imieszamy tak by każde ziarenko się nią pokryło.
Krok 2
Rozgrzewamy rondel o grubym dnie, dość mocno, ale tak by naczynie nie było za bardzo gorące. W czajniku zagotowujemy wodę na wrzątek w ilości dwa razy większej niż objętość kaszy, czyli około szklanki.
Do rozgrzanego rondla wsypujemy kaszę. Początkowo białko zacznie przywierać do dna, dlatego trzeba szybko mieszać kaszę, żeby się obsmażyła, a białko nie spaliło.
Po około 2 minutach zalewamy kaszę wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
Po tym czasie zdejmujemy kaszę z palnika, szczelnie otulamy ręcznikiem, albo ściereczką kuchenną i odstawiamy na 15-20 minut, żeby gryczotto wchłonęło całą wilgoć i ładnie zmiękło.
Krok 3
Przygotowujemy dodatki do kaszy. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wysypujemy posiekane orzechy włoskie, żeby nieco się podsmażyły. Czas – kilka minut. Ściągamy z patelni.
Krok 4
Rozgrzewamy na patelni masło. Drobno siekamy szalotki oraz tymianek. Wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż cebulka zmięknie, czyli około 3-5 minut.
Kiedy kasza już napęcznieje, dodajemy do niej przesmażoną szalotkę z tymiankiem oraz posiekane orzechy. Drobno kroimy rukolę i też wrzucamy do środka. Solimy, pieprzymy, mieszamy. Gotowe.
Krok 5
Zabieramy się za usmażenie kaczki. Filet solimy i pieprzymy. Nacinamy skórkę ukośnie w poprzek (potrzebny jest ostry nóż). Dzięki temu tłuszczyk wytopi się podczas smażenia, skórka będzie chrupiąca i nie będzie się zawijać, kurcząc się pod wpływem temperatury.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Kładziemy na niej kaczkę skórką do dołu i smażymy przez 10 minut.
Po 10 minutach odwracamy kaczkę na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty. Po tym czasie ściągamy mięso z patelni i przykrywamy do ostygnięcia.
Przed podaniem kroimy na plastry i dodajemy na wierzch odrobinę dżemu żurawinowego.
Zamiast kaczki kaszę można podać z wędzonym pstrągiem i skropić go odorbiną dresingu z cytryny, oleju i miodu (proporcje: łyżeczka cytryny i oleju, pół łyżeczki miodu).
Smacznego!
Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.