Super łatwe, zdrowe, warzywne muffiny bez mąki i ze śladową ilością miodu. Jeśli nigdy nie robiłaś/łeś muffinów, nie umiesz piec, nie lubisz, ale chętnie zjesz muffina – ten przepis jest dla Ciebie!

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 10 małych muffinków, lub 5 dużych

Muffiny bez mąki

Warzywne muffiny bez mąki

W Niedzielnym Kucharzu co do zasady zajmujemy się gotowaniem. Od wielkiego dzwona decydujemy się zrobić jakieś ciasto , acz niechętnie, gdyż nie potrafimy, nie lubimy słodkich wypieków i nie przepadamy za słodkościami. Jeśli już pieczemy to wtedy, gdy wpadnie nam w ręce jakiś łatwy przepis.

Tak było z muffinami z fasoli bez mąki, które są tak proste do zrobienia, że analfabeta w dziedzinie ciastkarstwa poradzi sobie nie gorzej niż zawodowy cukiernik! Wystarczy garść składników, pierwszy lepszy mikser (może być zwykła końcówka do ręcznego robota), foremka na babeczki – no i cała filozofia.

Najprostszy przepis  na warzywne muffiny

Warzywne muffiny bez mąki

Zaczęliśmy szukać przepisu na warzywne muffiny, gdyż doszliśmy do wniosku, że potrzebujemy do pracy przekąski między śniadaniem a obiadem. Zamiast kupować fitbatony, których teraz jest zatrzęsienie, postanowiliśmy postawić na domowe wypieki. Zrobiliśmy cały zestaw muffinów bez mąki: fasolowe, marchewkowe, z cukinii i pieczonego batata. Dzisiaj chcemy podzielić się w Wami przepisem na babeczki z czerwonej fasoli, absolutnie wybitnym, który znaleźliśmy na blogu Ambitiouskitchen.com.

W stosunku do oryginału drastycznie ograniczyliśmy ilość słodzika: 2 łyżki miodu zamiast połowy szklanki syropu klonowego. Zrezygnowaliśmy też z czekolady. Tylko na wierzch każdej babeczki położyliśmy posiekane śliwki w czekoladzie.

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli 400 ml
  • 3 jajka
  • ½ szklanki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżki soli
  • 2-3 łyżki czekoladowych chipsów, groszku, połamanej czekolady

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Wyjmij fasolkę z puszki, odsącz z płynu i dokładnie przemyj na sicie pod zimną wodą. Przełóż do misy miksera. Wbij do fasoli jedno jajko. Zmiksuj na gładki krem. Wbij pozostałe dwa jajka, dodaj 2 łyżki oleju, 2 łyżki miodu, łyżeczkę wanilii, łyżeczkę kawy (jeśli używasz) i znowu chwilę miksuj. Następnie wsyp misy miksera pół szklanki kakao, słuszną szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie zmiksuj całość.

Krok 2

Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do 2/3 wysokości. Wierzch każdej babeczki posyp kruszoną czekoladą. Wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut, przy czym czas zależy od wielkości muffinów i rodzaju piekarnika. Dla pewności wyjmij je z pieca, nakłuj wykałaczką. Jeśli po wyjęciu z muffina jest czysta, ciasto się do niej nie przylepiło, ciastka są gotowe.

Muffiny przez jeden dzień możesz trzymać w temperaturze pokojowej. Potem przechowuj w lodówce w zamykanym, suchym pojemniku.