Wilgotne, miękkie i zielone, przy tym bez grama mąki i z niewielką ilością słodzika w postaci miodu. I co najlepsze: cukiniowe muffiny są łatwe jak bułka z masłem. A może łatwiejsze.

Czas: 35 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwy

Liczba: 12 muffinków

Wystarczy najprostszy mikser, a nawet robot kuchenny i w 5 minut przygotujecie ciasto na muffiny. Pół godziny później będą gotowe!

Doskonała przekąska do pracy, lekkie śniadanie, dodatek do kawy/herbaty, lub deser bez wyrzutów sumienia.

Polecamy Wam również muffiny z fasoli  i muffiny z marchewki z orzechami. 

Zachęcamy też do zrobienia ciasta z cukini.

Przepis na muffiny z cukini pochodzi z bloga Makinthymeforhealth.com.

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 2 jajka
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki masła orzechowego lub 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Krok 1
Nastaw piekarnik na 175 stopni.
Wsyp do blendera 2 szklanki płatków, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody i pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki cynamonu i łyżeczkę imbiru. Rozdrobnij, choć niekoniecznie na proszek, mogą pozostać kawałki niezmielonych płatków.

Krok 2
Dodaj mokre składniki: pół szklanki jogurtu, 2 jajka, łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 2 łyżki miodu, 6 łyżek oleju lub 4 łyżki masła orzechowego, startą i dobrze odciśniętą cukinię. Miksuj aż składniki połączą się – wystarczy kilka pulsacyjnych ruchów miksera. Wsyp do ciasta żurawinę i wymieszaj łyżką.

Krok 3
Przygotuj 12 kokilek. Wyłóż do nich ciasto, napełniając kokilki do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut.

Odstaw do ostudzenia co najmniej na 15 minut. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.