Większość gotowych sosów pomidorowych zawiera sztuczne składniki. Dlatego stworzyliśmy przepis na domowy sos pomidorowy. Jest pyszny i zdrowy.
Czas: 50 minut
Poziom trudności: Mega proste
Składniki:
- 1 butelka passaty pomidorowej (0,7,5 l) lub dwie puszki całych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 liść laurowy
- 1 duża łyżka masła
Przygotowanie:
Wlej passatę do garnka, dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy i łyżkę masła. Zagotuj (nie za szybko, bo sos będzie bryzgać a boki), kiedy zacznie bulgotać, zmniejsz temperaturę, zamieszaj, żeby rozpuścić masło i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez 15 minut lub – najlpiej – na bardzo wolnym ogniu przez 45 minut. Wyjmij liść laurowy, cebulę i czosnek.
Domowy dos pomidorowy gotowy!