Domowa kostka rosołowa według tego przepisu smakuje jak najlepszy sklepowy wegetariański bulion w kostce. Tym się jednak od niego różni, że jest zrobiona wyłącznie z naturalnych składników, bez chemii.
Domowa kostka rosołowa ma smak, aromat i mnóstwo zdrowych składników. Nie ma w niej ani grama chemii. Domowa kostka rosołowa jest też bardzo łatwa do zrobieni i i każdy przygotuje ją sam bez żadnych problemów. Jest tylko jeden warunek: trzeba mieć co najmniej robot ręczny, a najlepiej dobry blender. Wszystkie składniki – surowe – trzeba bowiem zmiksować na gładką pastę. Domowa kostka rosołowa może być przechowywana w lodówce – ale krótko, raptem kilka dni. Domowa kostka rosoowa nie zawiera konserwantów dlatego najlepiej jest ja zamrozić w foremkach do kostek na lody, potem zamknąć w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane kostki można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące.
Kiedy już zrobisz kostki rosołowe spróbuj naszego przepisu na zupę instant właśnie z domowymi kostkami!
Składniki:
- Mała marchew
- Mała pietruszka
- Łodyga selera naciowego lub mały kawałek selera korzeniowego (długości kciuka i niewiele grubszy)
- Pół malej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- Mała garść świeżej kolendry
- Mała garść pietruszki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka klarowanego masła
- 2 łyżki sosu sojowego lub sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do kielicha miksera wrzuć warzywa, czosnek, cebulę oraz zioła i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Wszystkie warzywa są surowe, nie trzeba ich ani gotować, ani blanszować. Staraj się zatem dokładnie je zmiksować. Jeśli masz blender małej mocy, albo w ogóle nie posiadasz takiego urządzenia, użyj miksera ręcznego – spokojnie da radę (my tak miksowaliśmy). Przełóż masę do pojemnika do mrożenia kostek lodu.
Krok 2
Zamróź kostki. Możesz je przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Z kostki możesz zrobić rozgrzewający bulion lub wspomnianą domową zupę instant. Po wyjęciu z zamrażalnika włóż kostki do przygotowanej zupy, zalej wrzątkiem i wymieszaj. Kostki są tylko lekko posolone. W razie potrzeby posól zupę do smaku.
Smacznego!