Soba to bardzo zdrowy makaron gryczany, bogaty w witaminę B1. Sałatka z makaronu soba to bomba witaminowa. Poza tym właściwie jest to proste danie jednogarnkowe.

Czas: 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Makaron soba w 3 minuty

Makaron soba można zastąpić dowolnym makaronem gryczanym, albo makaronem z mąki pełnoziarnistej

Japończycy podają makaron soba na każdą okazję i bez okazji . Jedzą nudle, bo wiedzą, że są smaczne i zdrowe. Soba to po japońsku gryka. Konsumpcja soba rozpowszechniła się najpierw w Tokio, a potem w całym kraju w okresie Edo (1603-1865), kiedy zamożniejsi Japończycy zorientowali się, że brakuje im witaminy B1, ponieważ ryż, podstawowy składnik diety jej nie zawiera.  Wtedy w menu pojawił się ciemny makaron gryczany, cieniutki, delikatny o subtelnym, orzechowym smaku.

Są ludzie, którzy nie lubią, a nawet nie znoszą smaku kaszy gryczanej, gdyż rzeczywiście ma ona intesywny aromat i smak. Powinni oni jeść makaron soba, bo idziemy o zakład, że nie zorientują się, że jedzą produkt z mąki gryczanej, tak jest on delikatny.

Makaron soba kupicie bez problemu w hipermarketach w dziale Kuchnie świata. Od czasu do czasu pojawia się w Lidlu. Jeśli go zauważycie, kupcie od razu większą ilość! Makaron soba jest pyszny, bardzo szybko się gotuje, można go jeść na zimno i na ciepło. Soba jest praktycznie zapakowanu, podzielony na cztery porcje, spęte papierowymi tasiemkami.

Gdyby nie udało Wam się kupić makaronu soba, użyjcie spaghetti z mąki pełnoziarnistej.

Przepis na dresing pochodzi z bloga Jassicagavin.com

Jeśli zainteresował Was ten przepis to sposoba Wam się również super szybki makaron gryczany po japońsku

Makaron soba z fasolkami, groszkiem i grzybami

Składniki:

  • 100 g makaronu soba (2 porcje)
  • 100 g fasolki szparagowej (garść)
  • 100 g boczniaków
  • 1 szklanka groszku (mrożonego)
  • 2 łyżki oleju
  • Zielenina do posypania makaronu
  • Sezam do posypania dania

Dresing

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka sosu sriracha lub 1/3 łyżeczki papryczki chili
  • 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Krok 1
Zagotuj półtora litra wody w garnku lub rondlu. Umyj fasolkę, odkrój końcówki, wrzuć do wrzątku, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 5 minut. Zdejmij pokrywkę, doprowadź wodę ponownie do wrzenia i włóż do garnka z fasolką makaron soba. Zmniejsz temperaturę. Gotuj makaron 3-4 minuty – sprawdzaj czy jest już wystarczająco dla ciebie miękki Po minucie wsyp do fasolki i makaronu mrożony groszek. Odcedź całość na sicie i przelej zimną wodą (w przeciwnym wypadku makaron poskleja się).

Krok 2
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Boczniaki porwij na mniejsze kawałki i wyłóż na mocno rozgrzany tłuszcz. Smaż kilka minut aż grzyby przyrumienią się. Zdejmij z patelni.

Krok 3
Przygotuj dresing. Przełóż wszystkie składniki do szczelnie zamykanego słoiczka i energicznie potrząsaj aż płyn zmieni się w gładką emulsję.

Krok 4
Przełóż makaron, fasolkę i groszek do misy, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Na wierzch wyłóż smażone boczniaki. Posyp całość sezamem i zieleniną. Dopraw do smaku sosem sojowym.
Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego!