Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo, w którym kwaskowość pomidorów przełamuje słodka marchewka. Oryginalna wersja polskiego klasyka.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 4

Pomidorowa, w której liczy się marchewka

Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo przypomina naszą klasyczną zupę pomidorową, tyle że z… ryżem. Makaron orzo i przed i po ugotowaniu wygląda właśnie jak ziarenka ryżu. W tej włoskiej zupie pełni jednak tylko funkcję dekoracyjną, bo jej istotę stanowi połączenie pokrojonej w drobną kostkę marchewki z pomidorami. To klasyczny słodko-kwaśny zestaw, z nutą selera, podkręcony aromatem suszonych ziół.

Dlatego jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie orzo (nie jest to powszechnie dostępny produkt, choć można go znaleźć w hipermarketach), możecie zastąpić go dowolnym drobnym makaronem.

Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo (lub innym) to bardzo miła odmiana od naszej klasycznej pomidorowej. Robi się ją równie łatwo, a jest zdrowsza, dzięki warzywom, ziołom i jest bez cukru, bo słodka marchewka daje zupie odpowiednią dawkę słodyczy.

W przepisie wykorzystaliśmy mrożony szpinak. Robiliśmy zakupy w sobotni wieczór przed niehandlową niedzielą i sklep był wyczyszczony z produktów, jakby następnego dnia miał w Warszawę uderzyć huragan i przed kataklizmem ludzie zaopatrzyli się w zapasy. Półki świeciły pustkami. Śwież szpinak też „wyszedł”. Okazało się jednak, że mrożony  dobrze daję radę. Świeży wygląda ładniej na talerzu, ale mrożony smakuje naprawdę dobrze. Muszą to być tylko mrożone liście, a nie szpinak rozdrobniony.

W zupie seler naciowy można zastąpić korzennym, choć musimy przyznać,  że o ile za korzennym przepadamy, a naciowy lubimy tak sobie, to jednak w tej zupie lepiej sprawdza się naciowy: ma delikatniejszy smak i jest tylko lekko wyczuwalny a poza tym ładniej wygląda w zupie. Jeśli wkroicie korzenny seler to nie przesadzajcie z ilością.

Przepis pochodzi z bloga gimmesomeoven.com

Sprawdź pozostałe nasze propozycje na menu w tym tygodniu!

Menu na tydzień – przepisy dla rodziców

Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini
Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto
Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami
Środa: Picadillo z ryżem
Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo
Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl

Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo

włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo

Składniki:

  • 200 g makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku roztarte na pastę
  • 1 puszka całych pomidorów (400 g)
  • 4 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • Duża garść szpinaku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub ewentualnie wody
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój w kostkę. Umyj selery, pozbądź się wewnętrznych żyłek, pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku posiekaj i rozejrzyj nożem na desce. Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć na nią cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj do niej marchew i selera, smaż mieszając co jakiś czas przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Pod koniec dodaj czosnek i suszone zioła. Następnie otwórz puszkę z pomidorami, pokrój je na kawałki i wraz z sosem wlej do garnka. Zamieszaj i zagotuj. Wlej bulion lub wodę, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Krok 2
Zagotuj w osobnym garnku wodę – ze 3 szklanki, dodaj łyżeczkę soli, a następnie wsyp makaron orzo. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odcedź makaron na 2 minuty przed wskazanym czasem.

Krok 3
Przełóż makaron do garnka z zupą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj umyty szpinak.

Smacznego!

włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo