W tym stir fraju:) ciekawy jest sposób smażenia, a właściwie duszenia mięsa. Mielony indyk na sam koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza i aromatyzuje mięso.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina)
  • 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków)
  • 2 łyżki startego imbiru
  • Mała papryczka chili (według uznania)
  • 200 g boczniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kaszy orkiszowej lub ryżu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Posiekany pęczek kolendry

Sos

  • 6 łyżek wytrawnego wina
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ½ łyżki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj w garnku 2 szklanki wody. Wsyp łyżeczkę soli, a następnie kaszę (lub ryż). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 18 minut. Zdejm z ognia, odkryj, przemieszaj widelcem.

Krok 2

Wlej do miski 6 łyżek wytrawnego wina, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżki mielonego pieprzu i pół szklaki wody. Wymieszaj całość, żeby rozpuścić cukier.

Krok 3

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na patelnię boczniaki (większe możesz porwać rękami na mniejsze kawałki), smaż na intensywnym ogniu przez 4-5 minut, często mieszając. Zdejmij grzyby z patelni i odłóż na bok.

Krok 4

Na tę samą patelnię wlej drugą łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego mielone mięso. Smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką na małe kawałki. Smaż około 4 minut. Dodaj czosnek, imbir i papryczkę chilli, smaż jeszcze minutę, dwie. Następnie wlej do mięsa przygotowany sos, dodaj grzyby i smaż przez 5-7 minut aż płyn zostanie zupełnie wchłonięty przez mięso i odparuje. Dodaj posiekaną kolendrę. Wykładaj na talerze razem z kaszą.