Bardzo sycąca sałatka, długo pozostawiająca wspomnienie smaku słodkiego mango i kwaskowego dresingu. Zamiast wędzonej ryby do sałatki można dodać też prosciutto.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: łatwy
Szacowana cena dla dwóch osób: 30 zł
Przepis wymyślił Eugeniusz jeszcze w czasach kiedy rzadko robiliśmy jedzenie do pracy i kiedy znudziły mu się kanapki od zakładowego Pana Kanapki. Poszedł do sklepu, kupił wędzoną rybę i kilka warzyw, posiekał w zakładowej kuchni i zjadł ze smakiem. Z czasem w domu udoskonaliliśmy przepis.
Jego podstawę stanowi mango, nasz najulubieńszy owoc który od dawna wciągamy na śniadanie razem z bananem, płatkami i jogurtem. Reszta składników jest absolutnie dowolna. Z jednym wyjątkiem: w sałatce powinny znaleźć się pomidorki koktajlowe, które przez swoją kwaskowość podkreślają delikatną słodycz mango. Zamiast wędzonej ryby do sałatki można podać np. prosciutto.
Składniki:
- Wędzona ryba (pstrąg lub łosoś) lub prosciutto
- Dojrzałe małe mango
- Kolorowe pomidorki koktajlowe 250 g, czyli dwie garści
- Opakowanie rukoli lub mieszanki sałat
- Pół małej czerwonej cebuli lub mała szalotka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
Dresing
- Łyżka miodu
- Łyżka soku z cytryny
- Łyżka ostrej musztardy
- Łyżka oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Myjemy i osuszamy warzywa. Pomidorki kroimy na połówki, a mango w kostkę (bez skóry oczywiście).
Miąższ wykrawamy w ten sposób, że odkrawamy bok mango z jednej z dwu płaskich stron (wbrew pozorom owoc nie ma idealnie jajowatego kształtu, ale jest spłaszczony po bokach). Następnie kroimy miąższ w kratkę, wywracamy na drugą stronę i odcinamy kostki od skórki. Kostkę można wykroić najpierw zdejmując skórkę z mango, potem pokroić nożem miąższ w kratkę, a następnie odciąć od kostki.
Mango wrzucamy do miski z sałatą i pomidorkami.
Krok 2
Rwiemy rybę na kawałki i układamy na sałatce (jeśli wybraliśmy prosciutto – kroimy je w paski).
Krok 3
Robimy dresing mieszając wszystkie składniki w szczelnie zamkniętym słoiku. Polewamy sałatę.
Krok 4
Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Na wierzch kładziemy cienko pokrojoną w krążki czerwoną cebulę. Pycha!
Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.