Lekko pikantna sałatka z krewetkami w pysznym, zielonym sosie z awokado. Można ją zjeść na ciepło lub na zimno. Sałatkę można też zamrozić.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Kluczowym składnikiem tego dania jest zielony sos, gęsty, przypominający pesto, bo zrobiony w dość podobny sposób jak pesto właśnie. Bazę stanowi awokado oraz orzeszki pistacjowe. Pistacje są najlepsze, ale jeśli ich nie macie, spokojnie zastąpią je orzeszki ziemne, orzechy laskowe, a nawet włoskie. Sos można zrobić w kilka minut – wystarczy mieć najprostszy blender pod ręką. Sos powinien dawać kopa, czyli być pikantny. Jeśli nie lubicie ostrych przypraw pomińcie ze składu papryczkę chili, albo stosujcie wedle własnego gustu.

Sos świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, ale z powodzeniem może wystąpić w roli lekkiego dipu.

Przepis na sos pochodzi z bloga Pinchofyum.com

Składniki:

  • Surowe krewetki 300-400 g
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

Sos

  • 1 małe awokado
  • 1 mała zielona papryczka chili (ilość według upodobania)
  • Mały pęczek pietruszki
  • Mały pęczek kolendry
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 łyżek wody
  • Sok z jednej cytryny lub limonki
  • 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do środka umyte papryki. Piecz 20 minut, albo do momentu aż skórka na nich ściemnieje. Wtedy wyciągnij je z piekarnika i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika lub do woreczka foliowego i zamknij. Odstaw na 10 minut.

Krok 2

W trakcie pieczenia papryk przygotuj pozostałe składniki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła, wysyp na nie posiekane 2 ząbki czosnku. Po pół minucie wyłóż na patelnię krewetki. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Posól i popieprz. Zdejmij z patelni.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przygotuj sos. Zmiksuj awokado z natką pietruszki i kolendry (razem z łodyżkami) oliwą, wodą, dwoma ząbkami czosnku i papryczką chili (stosuj ostrożnie, jeśli nie lubisz zbyt ostrych przypraw). Następnie dodaj do sosu orzeszki i zmiksuj kilkoma pulsacyjnymi ruchami malaksera. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą.

Krok 3

Obierz ze skórki upieczone papryki, oczyść z nasionek i pokrój w kostkę. Wyłóż do misy makaron, krewetki i papryki, polej sosem i wymieszaj.

Sałatka składa się z pieczonych, gotowanych i smażonych składników, dlatego można ją zamrozić. i trzymać w zamrażalniku nie dłużej niż miesiąc.