Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami. Sycący pęczak z zielonymi warzywami, dobrze wypieczonym kurczakiem i smażonymi, aromatycznymi boczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy!
Czas: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów i kurczaka. Każdy z elementów tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku.
Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa
Składniki:
- Szklanka pęczaku
- 4 udka kurczaka bez kości
- Szklanka groszku
- Szklanka zielonej fasolki
- 250 g boczniaków lub pieczarek
- Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga)
- 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- Liść laurowy
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso osusz recznikiem papierowym, posól, popieprz, odstaw. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Wstaw mięso do gorącego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut.
Krok 2
W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty.
Krok 3
Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść laurowy. Powtarzaj czynność z dodawaniem bulionu, aż kasza zmięknie. Pamiętaj, że pęczak po ugotowaniu jest zawsze lekko al dente. I taki jest najlepszy. Żeby go rozgotować musisz dusić kaszę dobrą godzinę.
Krok 4
W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę masła, pokrój grzyby i wrzuć na tłuszcz. Posól, popierz i smaż na dość ostrym ogniu aż grzyby się ładnie zrumienią. Ściągnij z ognia i odstaw.
Krok 5
Kiedy pęczak będzie już ugotowany, dodaj do niego zielony groszek i fasolkę. Jeśli używasz mrożonych warzyw – dodaj je do kaszy, wymieszaj i duś 2 minuty. Surowy groszek i fasolkę wrzuć wcześniej na 2 minuty do wrzątku.
Krok 6
Do pęczaku z warzywami dodaj pokrojoną w plastry łyżkę zimnego masła. Wymieszaj. Wsyp parmezan, znowu wymieszaj. Dodaj podsmażone grzyby. Wyciągnij z piekarnika udka, pokrój w paski i dodaj do pęczotto. Gotowe!
Smacznego!