Jeśli orzeszki kojarzą ci się z oglądałem meczu lub filmu to czas zmienić przyzwyczajenia. Polecamy niezwykle łatwe danie, których podstawę stanowią właśnie orzeszki. Kung Pao możesz zrobić z kurczakiem jeśli nie lubisz owoców morza.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 8 minut
Liczba porcji: 2
Niezwykle popularne danie w całych Chinach, szczególnie w Syczuanie, skąd się wywodzi. Występuje w różnych wersjach, w zależności od regionu, ale standardowo składa się z kurczaka, papryki i orzeszków ziemnych lub ziarenek nerkowca. Syczuański Kung Pao jest najostrzejszy, gdyż bazę stanowi pikantna odmiana papryczek.
Standardowo jest to danie z kurczakiem, ale czasem zamiast niego występują krewetki – to wersja szybsza do zrobienia, którą dzisiaj Wam polecamy. Ważnym składnikiem Kung Pao są orzeszki – podsmażone na gorący oleju, aromatyzujące całe danie, przyjemnie chrupkie podczas jedzenia, stojące w kontrze do miękkich, usmażonych warzyw. Nie mniej istotny jest zawiesisty, zagęszczony skrobią sos, który oblepia składniki.
Kung Pao to jedno z tych dań, które ma własną historię a nawet wiadomo kto je wymyślił. Autorstwo przypisuje się Ding Baozenowi, XIX-wiecznemu wysokiemu urzędnikowi na służbie cesarzy z dynastii Qing, gubernatorowi Syczuanu. Nosił tytuł „Strażnik Pałacu”, czyli Gongbao. czyli Kung Pao:)
Przepis pochodzi z bloga dinneratthezoo.com
Składniki:
- 250 g krewetek, najlepiej surowych, obranych z pancerzyków
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- Mała główka brokuła lub połowa główki podzielona na różyczki
- Papryczka chili (ilość według uznania)
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- Mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub starte na tarce
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sezam do posypania potrawy
Sos
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu hoi sin
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj dwie łyżki sosu sojowego, oleju sezamowego, cukru, wody z łyżką sosu hoi sin. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i rozprowadź w sosie.
Krok 2
Na szerokiej patelni lub w woku mocno rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na patelnię krewetki i szybko przesmaż aż zmienią kolor na różowy.
Zdejm z patelni.
Krok 3
Wlej na patelnię drugą łyżkę oleju, wysyp na niego orzeszki ziemne i smaż na dość ostrym ogniu, aż lekko się przyrumienią. Zdejm z patelni.
Krok 4
Wsyp na patelnię cebulę i zamieszaj. Smaż 3-4 minuty aż cebula zmięknie. Dodaj papryki i brokuła i smaż przez kolejne 5 minut.
Temperatura smażenia powinna być wysoka zatem uważaj m, żeby niczego nie przypalić.
Krok 5
Na koniec dodaj czosnek, smaż przez pół minuty a potem krewetki i orzeszki. Zalej całość sosem i smaż jeszcze przez minutę, dwie aż sos zgęstnieje i oblepi składniki.