Mega prosty przepis na super chrupiące udka z kurczaka, idealne na przekąskę w noworoczny wieczór.  Bez tłuszczu, bez smażenia i bez kalorycznej panierki.

Czas: 1 godzina (w tym 40 min pieczenia kurczaka)

Poziom trudności: łatwy

Chrupiące udka z kurczaka – poszukiwania

Pewnie zastanawialiście się dlaczego kurczaki z sieci fastfoodowych mają tak chrupiącą panierkę. My również. Trzy lata temu podczas naszego pierwszego sylwestra w Słopnicach próbowaliśmy zrobić dla gości takie właśnie chrupiące przekąski. Przejrzeliśmy internet dwa razy w poszukiwaniu odpowiedzi na czym polega tajemnica chrupkości w kurczaku w McDonaldzie czy KFC. Receptura jest oczywiście tajna, pewnie też dlatego, że ma pewnie tyle sztucznych składników jak zabawki dorzucane w gratisie do śmieciowego jedzenia. Spróbowaliśmy jednej z metod polegającej na podwójnym panierowaniu mięsa. Wyszło tak sobie: ciężkie i smażone w głębokim tłuszczu.

Jak zrobić chrupiącą panierkę

W tym roku Sylwestra spędzamy też w Słopnicach, tyle że bez gości, ale za to przekąski też będą chrupiące. Zrobimy sobie udka z kurczaka, ale przyrządzone w zupełnie inny sposób: zdrowy, bez tłuszczu, a pysznie chrupiący. Tajemnica tkwi w panierce zrobionej ze zmielonych orzechów migdałowych, które wspaniałe aromatyzują mięso i z wierzchu tworzą smakowitą skórkę. Polecamy Wam ten przepis jako przekąskę lub jako danie obiadowe.

Chrupiące udka z kurczaka

Przepis na chrupiące udka z kurczaka pochodzi z programu kulinarnego sióstr Hemsley&Hamsley.

Składniki:

  • 4 udka
  • 50 g migdałów
  • Jajko
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżeczka kminu
  • Łyżeczka oregano
  • Łyżeczka tymianku
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. z termoobiegiem.

Krok 2

Kurczaka myjemy i osuszamy.

Orzechy mielimy na dość drobną mąkę. Dodajemy do nich przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę kminu rzymskiego, łyżeczkę oregano, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę suszonego czosnku. Wszystkie składniki mieszamy i przesypujemy do miski.

Rozbijamy jajko do miseczki i mieszamy widelcem lub rózgą, żeby żółtko połączyło się z białkiem.

Udka maczamy dokładnie w jajku a następnie obtaczamy w orzechowej panierce. Przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Krok 3

Zapanierowane udka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-40 minut, aż panierka zbrązowieje. I gotowe!

Podajemy z pieczonymi frytkami i np. pieczoną rzodkiewką.

Smacznego!