Nawet najwięksi miłośnicy wysmażonego wołowego burgera raz na jakiś czas powinni zjeść wegetariańską wersję. Jest zdrowszy. I ma smak.

Hamburger automatycznie kojarzy się z kawałkiem dobrze wysmażonego mięsa. Oprócz wegetarian i wegan, którzy zajadają się warzywnymi burgerami. Wiedzą co dobre :-). Nieweganom te wszystkie flaczki z boczniaków, smalce z fasoli mogą wydać się dziwne, bo w sposób oczywisty kojarzą się z potrawami mięsnymi, a nie mają z nimi, jeśli chodzi o smak, nic wspólnego. Z burgerami jest nieco inaczej. Dobry wegetariański hamburger spokojnie może zastąpić hamburgera wołowego: ma smak, odpowiednią konsystencję i jest pożywny. 

Polecamy Wam przepis Marka Bittmana na fasolowo-grzybowe burgery. W sezonie najlepiej je zrobić z prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę.

Do przepisu dodaliśmy od siebie solidną garść szpinaku, który dzień wcześniej częściowo wykorzystaliśmy do pizzy. Naszym zdaniem zmiksowany szpinak sprawia, że burgery są jeszcze delikatniejsze w smaku.

Na koniec jeszcze jedna uwaga: być może dziwi Was dość długi czas smażenia burgerów (5 minut z każdej strony), ale chodzi o to, żeby się ładnie podpiekły i na zewnątrz wytworzyła chrupiąca „skórka”, kryjąca kremowy środek.

Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu:

Niedziela: Zapiekanka mac and cheese

Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw

Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem

Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków

Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce

Piątek: Fish and chips z piekarnika

Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g boczniaków lub pieczarek
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • Garść szpinaku
  • 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (to jest wersja dość pikantna, zmniejsz ilość jeśli nie lubisz ostrych potraw)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1

Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy, sos sojowy. Posól i popieprz do smaku. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Krok 2

Uformuj 4 duże lub 8 małych burgerów. Obtocz je w bułce tartej.

Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni. Smaż burgery po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!