Jeśli zjedliście już kilka kilogramów bobu z masłem i koperkiem i wciąż (tak jak my) nie macie dość – to mamy dla Was ciekawy przepis. Bób z krewetkami to absolutnie niecodzienne połączenie, ale smakuje genialnie.
Czas: 10 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Trudno powiedzieć dlaczego jest kolor groszkowy, a nie ma koloru bobowego. A przecież niewiele rzeczy równie cieszy oko jak połyskliwe ziarenko, wyłuskanie z matowej zielonakowo-pistacjowej skórki, soczyście zielone, rozpadające się na idealnie równe dyski. Kolor łuskanego bobu to kwintesencja zieloności, świeżości i lata. Taki bób w towarzystwie różowych krewetek to piękny widok, ale też świetny tandem smakowy. I krewetki i bób dobrze zrobione, nie przeciągnięte, są al dente, na granicy chrupkości. I jedno i drugie zawiera w sobie dyskretną nutę słodyczy i jedno i drugie na przy tym swój wyrazisty smak.
W tym daniu walory smakowe krewetki dodatkowo wydobywa sposób przyrządzania. Zazwyczaj obróbka termiczna krewetek polega na wrzuceniu ich na rozgrzaną mocno patelnię. Tutaj stosujemy zupełnie inną technikę: krewetka trafia razem z masłem na zimną patelnie i jest stopniowo podgrzewana. Później zostaje podlana delikatnie winem.
Wierzcie, że warto spróbować tej metody. Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego „Washington Post”.
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu linguini lub spaghetti
- 30 g krewetek surowych
- 0,5 kg bobu
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj litr wody, wsyp do niej bób, dodaj 1/2 łyżeczki soli. Gotuj 3 minuty. Odcedź, zachowując wodę z gotowania, przelej bób na sicie zimną wodą i obierz ze skórki.
Krok 2
Do wody po bobie, dolej szklankę świeżej wody, posól 1/2 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia dodaj makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron.
Krok 3
Włóż 2 łyżki masła i krewetki do rondla, powoli podgrzewaj. Kiedy masło zacznie się roztapiać zamieszaj całość, a następnie wyciśnij do rondla sok z połowy cytryny, wlej wino, posól i popierz do smaku. Gdy rondel się mocno podgrzeje, krewetki zrobią się różowe i zwinął się w krążki, zdejmij je łyżką cedzakową i przełóż do innego naczynia.
Krok 4
Do pustego rondla wsyp bób i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Włóż do rondla pozostałe 2 łyżki masła. Dodaj krewetki, wymieszaj całość, duś chwilę, dołóż makron i obtocz sosie, który jest na dnie rondla. Wyłóż na talerze.
Podawaj makaron posypaną drobno posiekaną pietruszką.
Smacznego!